UA / RU
Підтримати ZN.ua

США розсекретить документи про програми стеження АНБ, про які розповів Сноуден

США опублікують секретні документи про програми Агентства національної безпеки США (АНБ), інформацію про які раніше розкрив екс-співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден.

Американська влада заявила, що оприлюднить секретні матеріали про програми Агентства національної безпеки США (АНБ), про які раніше заявляв екс-співробітник ЦРУ Едвард Сноуден. Про це повідомляє агентство Reuters.

За даними агентства, публікація секретних документів може відбутися вже цього тижня. Дане рішення було прийнято у зв'язку з заявою директора Нацрозвідки Джеймса Клеппера, який оголосив про намір зробити роботу спецслужб більш відкритою. Документи проллють світло на програми АНБ, про які стало відомо завдяки викриттям Сноудена, а також на роботу секретного суду щодо стеження, який також фігурував у цих скандалах.

"Я думаю, це правильне рішення. Це допоможе показати, що ми намагаємося робити і як ми намагаємося це робити", - прокоментував рішення голова АНБ Кіт Александер.

Багато американських політиків вимагають скоротити програми стеження, проте Білий дім виправдовує діяльність АНБ тим, що це допомогло запобігти безлічі терактів.

Едвард Сноуден опинився в центрі уваги у червні 2013 року, після того як передав журналістам інформацію про стеження за інтернет-користувачами і абонентами телефонних мереж, яким займалися спецслужби США.

Владі США довелося визнати факт масштабного стеження за користувачами Мережі. Вони виправдовують це необхідністю вести боротьбу з терористами.

При цьому міністерство юстиції США порушило кримінальну справу стосовно Сноудена і видало попередній ордер на його арешт. Проти нього висунуто звинувачення у шпигунстві і крадіжці держвласності. !zn

Читайте також:

США готові оформити Едварду Сноудену новий паспорт

США пообіцяли Росії не страчувати і не катувати Сноудена

США намагалися отримати паролі користувачів великих інтернет-компаній