UA / RU
Підтримати ZN.ua

США розглядають можливість введення санкцій проти Росії через договір про РСМД

На даний момент США ще не прийняли остаточного рішення з приводу новий санкцій проти РФ.

Заступник держсекретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Роуз Гетемюллер повідомила, що Сполучені Штати розглядають можливість введення економічних санкцій відносно Росії через порушення договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД).

"Ми продовжуємо розглядати економічні заходи у зв'язку з договором РСМД, але на даний момент ми не прийняли рішення", - сказала Гетемюллер.

Договір про РСМД був підписаний США та Радянським союзом у 1987 році і набув чинності в 1988-м. Сторони зобов'язалися повністю знищити свої ракети середньої (1 тисяча - 5,5 тисячі км) і меншою (500 - 1 тисяча км) дальності та допоміжні об'єкти. До 1991-го угоду було виконано і до 2001-го проходили взаємні інспекції.

Читайте також: Сьогодні США перекинуть 70 одиниць військової техніки з Німеччини до Румунії

У серпні представник Держдепартаменту США Джон Кірбі повідомив, що Сполучені Штати передавали Росії інформацію про дії, які, як вважає Вашингтон, відбувалися в порушення Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.

"Ми впевнені, що уряд Росії знає про сучасну крилату ракету наземного базування, яку ми вважаємо порушенням договору", - додав представник Держдепартаменту.

У червні заступник міністра оборони США Роберт Уорк і голова Об'єднаного комітету штабів адмірал Джеймс Уиннефелд заявив, що Пентагон готує відповідь на порушення Росією Договору про скорочення ракет середньої і малої дальності (РСМД) і запропонує його президентові США Бараку Обамі після консультацій з союзниками. Вони підкреслили, що Вашингтон прагне повернути Москву до виконання даного договору.