UA / RU
Підтримати ZN.ua

США припинили співпрацю з 9 білоруськими підприємствами

Дозвіл діяв з 2015 року і щорічно відновлювався.

Міністерство фінансів США скасувало дозвіл для американських компаній на співпрацю з дев'ятьма державними підприємствами Білорусі.
Дозвіл діяв з 2015 року і щорічно відновлювався враховуючи прогрес білоруської влади у сфері захисту прав людини і тодішнє звільнення політичних в'язнів.

Однак, повідомляють в американському уряді, через придушення протестів і шахрайські президентські вибори 2020, а також той факт, що в Білорусі налічується понад 340 політичних в'язнів, уряд США відмовився надалі продовжувати цей виняток.

«Не може бути звичайної співпраці з Білоруссю, через кричущу зневагу режиму до прав людини», - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

«Ці дев'ять державних підприємств, яких стосується рішення, фінансують і підтримують режим Лукашенка, сприяють насильницькому придушенню волі білоруського народу, а також є неодноразовим порушенням верховенства права», - додав він.

Читайте також: Санкції США стали своєчасною відповіддю на підривні дії РФ - Єнін

США закликали владу Білорусі негайно і без умов звільнити незаконно затриманих і ув'язнених, почати змістовний діалог та висловили прихильність до співробітництва з міжнародним співтовариством з метою залучення відповідальних за порушення прав людини в Білорусі.

Нагадаємо, в Білорусі вперше відкрили справу про "спробу захоплення влади" після того, як Лукашенко заявив про підготовку замаху на нього і дітей.