UA / RU
Підтримати ZN.ua

США працюють над тим, щоб зашкодити постачанню зброї з Ірану в Росію – Bloomberg

Штати готуються посилити дипломатичний та санкційний тиск на Тегеран.

Іран є головним постачальником озброєнь для Росії серед країн, які досі підтримують війну агресора проти України, і вже став опосередкованим співучасником воєнних злочинів, надаючи Кремлю дрони-камікадзе. Але Путін прагне отримати від Тегерана більшого – зокрема, балістичні ракети. США використають усі можливі важелі впливу для того, аби цьому завадити. Про це пише Bloomberg з посиланням на Спеціального посла США з питань Ірану Роберта Маллі

За словами дипломата, в адміністрації Джо Байдена вирішили змінити пріоритети у переговорах з Іраном. Спочатку першочерговим питанням для Штатів було відновлення участі Ірану у міжнародній ядерній угоді, але через те, що там не продемонстрували належної готовності, США вирішили зосередитися на перешкоджанні військової співпраці Тегерана і Москви. 

Маллі зазначив, що головною метою Вашингтона є “зрив, гальмування та санкційний тиск” на всі угоди Ірану та РФ щодо постачання зброї. Він додав, що якщо Іран передасть Росії ракети чи допоможе будувати військові виробничі потужності, то він “перетне нову межу”. 

Читайте також: Під нові санкції Канади потрапили іранські компанії, пов'язані з розробкою дронів та передачею їх РФ

Раніше повідомлялося, що Іран може передати Росії технологію виготовлення власних дронів, щоб агресор виготовляв їх самотужки. В ЗСУ пояснили, чому налагодити цей процес в РФ буде важко.

У Києві впевнені, що Іран поставлятиме балістичні ракети Росії, якими та буде обстрілювати українські міста. Але чим наша країна може відповісти на рішення Тегерана вступити у війну на боці агресора? Які інструменти може задіяти Київ, щоб запобігти поставкам іранської зброї Москві? Про ірансько-російське військово-технічне співробітництво та реакцію України читайте у статті Володимира Кравченка “Ракети для Росії: Україна може серйозно покарати Іран”.