UA / RU
Підтримати ZN.ua

США працюють над новим планом угоди між Ізраїлем та ХАМАС — Reuters

Його можуть доробити до кінця цього тижня.

Адміністрація президента США Джо Байдена намагатиметься найближчими днями висунути нову пропозицію щодо припинення вогню у Секторі Гази та звільнення заручників. Білий дім спрямує зусилля на вирішення основних проблем, що стоять за багатомісячним глухим кутом у переговорах між Ізраїлем та ХАМАС, повідомляє Reuters з посиланням на джерела.

Більшу частину угоди вже узгодили, проте залишається знайти рішення ще кількох перешкод. Насамперед йдеться про вимогу Ізраїлю залишити війська у Філадельфійському коридорі, буферній зоні на півдні Гази біля кордону з Єгиптом. Також сторони не можуть узгодити конкретних осіб, яких включать в обмін заручниками ХАМАС і палестинськими в'язнями. 

Читайте також: Розлючені ізраїльтяни виставляють Нетаньяху «червоні лінії»

За словами американського посадовця, новий проєкт угоди можуть доробити наступного тижня або навіть раніше. Він додав, що представити його можуть навіть цими вихідними. 

"Ми всі відчуваємо терміновість", — заявив інший співрозмовник агентства.

Учасники переговорів відчувають, що перемирʼя у Газі "вислизає", зазначають журналісти. Перепоною цьому стало, зокрема, вбивство шістьох заручників у полоні ХАМАС.

Раніше ізраїльтяни вийшли на протести з вимогою до уряду укласти угоду з ХАМАС. Вони хочуть звільнити заручників, які залишаються у полоні терористів з 7 жовтня 2023 року.

Нагадаємо, між Ізраїлем та ХАМАС проходили перемовини у Катарі. Проте палестинське угруповання відкинуло умови плану припинення вогню, який представили посередники.