UA / RU
Підтримати ZN.ua

США підозрюють українських хакерів у викраденні конфіденційної корпоративної інформації

Злочинному угрупованню вдалося заробити понад 30 млн дол.

У вівторок, 11 серпня правоохоронні органи США заарештували в штатах Пенсільванія і Джорджія п'ять осіб, які пов'язані з групою хакерів з України. Заарештовані імовірно брали участь у викраденні, продажу та протизаконному використанні конфіденційної корпоративної інформації.

Ще чотирьом учасникам злочинної групи, які перебувають в Україні, пред'явлені звинувачення, а федеральна прокуратура США оголосила їх у міжнародний розшук.

Також Комісія з цінних паперів і бірж (SEC), яка ініціювала розслідування два роки тому, пред'явила цивільні позови дев'ятьом обвинуваченим, який проходить по цій кримінальній справі.

Крім цього, SEC пред'явила позови ще вісьмом особам, які проживають в США, Росії і Україні, і п'ятнадцяти компаніям, зареєстрованим в США, Франції, Росії, на Кіпрі і Мальті.

Як вважають американські правоохоронні органи, з лютого 2010 року українські хакери зламували новинні системи, які використовуються для розміщення конфіденційної корпоративної інформації, таким чином отримуючи доступ до ще не опублікованих прес-релізів про угоди щодо злиття і поглинання і звітів про прибуток.

Дану інформацію хакери з України передавали спільникам в США, які використовували її для прогнозування зростання або падіння котирувань на біржі і укладання вигідних угод по купівлі-продажу цінних паперів.

Наголошується, що інформація, яка була в їх розпорядженні, була ще недоступна іншим учасникам ринку, тому вчинені зловмисниками операції приносили високий дохід. Всього за останні 5 років було вкрадено понад 150 тисяч неопублікованих прес-релізів, завдяки яким злочинному угрупованню вдалося заробити понад 30 млн дол.

Глава SEC Мері Джо Уайт заявила, що розкрита схема "безпрецедентна за масштабами хакерських атак, обсягами продажу цінних паперів та отриманого злочинним шляхом прибутку". При цьому в SEC називають набагато більшу суму, зароблену шахраями, ніж федеральна прокуратура США – понад 100 млн дол.

В кінці липня повідомлялося, що без робочої пошти залишилися голова Об'єднаного комітету начальників штабів Мартін Демпсі і сотні військових і цивільних співробітників відомства. На даний час їм наданий тимчасовий доступ до перепискам.

У червні 2015 року хакерські атаки активізувалися по всьому світу. 5 червня хакери викрали інформацію про 4 млн держслужбовців США. 9 червня сирійські хакери зламали сайт армії СШАі залишили там кілька повідомлень. Одне з них свідчить: "Твої командири посилають тебе померти в бою". 14 червня хакери зламали комп'ютер Ангели Меркель і відправили кілька листів від її імені. Зловмисники проникли в мережу бундестагу через "троянський вірус". А через пару днівнайбільше сховище паролів заявило про хакерську атаку на свої бази.

Видання Newsweek писало, що хакери стали найпотужнішою зброєю Росії. В жаргоні хакерів існує поняття ефекту "від кібернетичного до фізичного". Це означає здатність хакера впливати на реальний світ за допомогою інструментів у віртуальному. І часто цей вплив має деструктивний характер.

Причетність до таких атак Росії дуже турбує Захід, оскільки це єдина країна, яка на сьогодні намагається поєднувати кібернетичні удари із реальним наступом танків. Раніше стало відомо, що російські хакери проникли в електронну пошту президента Барака Обами.