UA / RU
Підтримати ZN.ua

США опублікували список найбільш небезпечних в'язнів Гуантанамо

Велика частина представлених у списку ув'язнених, 26 осіб, які є громадянами Ємену. Крім того, в списку значаться десять чоловік з Афганістану, троє з Саудівської Аравії, по двоє - з Кувейту та Лівії, а також по одному громадянину Кенії, Марокко і Сомалі. Ще два громадянина Афганістану померли під час ув'язнення.

Адміністрація США вперше оприлюднила список найбільш небезпечних в'язнів військовій в'язниці в Гуантанамо. У понеділок Пентагон направив його в комітети в справах збройних сил сенату і палати представників Конгресу США, а також в газету Miami Herald, яка повідомила про це на своєму інтернет-сайті.

Як зазначає видання, в число так званих "безстрокових ув'язнених", яких дуже небезпечно переправляти в інші в'язниці або країни, але не можна судити за браком доказів, спочатку входили 48 осіб. Двоє з них - обидва афганці вже померли: один покінчив з собою, а інший помер у результаті серцевого нападу. З живих 26 є громадянами Ємену, 10 - Афганістану, 3 - Саудівської Аравії, по 2 - Кувейту та Лівії, ще по одному - з Кенії, Марокко і Сомалі.

"Деякі з цих ув'язнених зараз беруть участь у голодуванні або отримують харчування примусово. Зокрема, це кувейтці Фавзі аль-Одах і Файєз аль-Кандарі, а також йєменець Абдал Малік аль-Вахаб", - зазначає газета.

У "Таборі 6" утримуються в'язні, підозрювані в причетності до тероризму. Більше сотні ув'язнених приєдналися до голодування, що почалося в лютому цього року. Йому передували масові обшуки тюремних камер, в тому числі перевірки Коранів. Через те, що вони дуже багато втратили у вазі, понад 40 з них зараз підключені до примусового харчування через спеціальні трубки.

Обама підписав указ про закриття в'язниці протягом року практично відразу після початку виконання повноважень президента США в січні 2009 року, але Конгрес заблокував це рішення. Таким чином, в'язниця існує досі, викликаючи різку критику в адресу США з боку правозахисників.

У понеділок стало відомо про призначення нового спецпредставника держдепартаменту США за закриття військової спецв'язниці в Гуантанамо. Ним став американський юрист Кліффорд Слоан. На цю посаду його кандидатуру запропонував держсекретар Джон Керрі, з яким Слоан знайомий особисто. Раніше цей пост займав посол Деніел Фрід. !zn

Читайте також:

Обама оголосив про завершення "глобальної війни з тероризмом

Обама зробив перший крок до закриття Гуантанамо - дозволив переводити укладених в Ємен

100 днів голодування в Гуантанамо: поки в'язням вводять їжу через ніс, Обаму переконують закрити в'язницю

Лавина політичних скандалів перевела адміністрацію Обами у "режим виживання"