UA / RU
Підтримати ZN.ua

США очікують, що Іран найближчим часом атакує Ізраїль за вбивство Ганії – ЗМІ

У США вважають, що Ірану та їх союзникам для підготовки потрібні всього лиш кілька днів.

Адміністрація американського президента Джо Байдена переконана, що Іран найближчим часом збирається атакувати Ізраїль у відповідь на вбивство політичного ватажка ХАМАС Ісмаїла Ганії, пише Axios з посиланням на американських чиновників. У США очікують, що Іран здійснить помсту за тією ж схемою, яку задіяв під час атаки 13 квітня. 

Щоправда, цього разу атака може бути масштабнішою. Крім того, до відплати за смерть Ганії може приєднатися ліванська «Хезболла».

Адміністрація Байдена занепокоєна, що зараз може бути складніше мобілізувати міжнародну та регіональну коаліцію країн, яка допомогла захистити Ізраїль від квітневої атаки. Адже вбивство Ганії відбулося в контексті протистояння Ізраїля та ХАМАСа, яке викликало антиізраїльські настрої у всьому регіоні. 

Вказано, що 31 липня американська розвідка почала отримувати чіткі сигнали щодо намірів Ірану відповісти Ізраїлю за вбивство Ганії. Кілька американських чиновників своєю чергою заявили, що іранцям та їх союзникам може знадобитися кілька днів для координації та підготовки нападу.

Читайте також: Вбивство лідера ХАМАСу Ганії стане тягарем для Ірану — The Times

Ще один чиновник зазначив, що Пентагон та Центральне командування США почали підготовку, аналогічну тій, яку вони здійснювали перед атакою Ірану у квітні. Підготовка включає в себе залучення американських військових активів у Перській затоці, Східному Середземномор’ї та Червоному морі.

«Ми очікуємо кілька важких днів», – сказав чиновник.

Водночас високопоставлений ізраїльський чиновник зазначив, що розвідка його країни очікує на масштабну ракетну атаку з боку Ірану. За словами речника ЦАХАЛ Даніеля Хагарі, міжнародні партнери Ізраїлю збільшили свої сили в регіоні, аби допомогти протистояти можливій атаці.

На фоні напруженості в регіоні деякі міжнародні та американські авіакомпанії, зокрема й United, Delta, Lufthansa і Swiss, оголосили, що призупиняють польоти в Ізраїль та з нього.

Читайте також: Як Іран може відповісти на вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії? — The Hill

Нагадаємо, 31 липня палестинське угруповання ХАМАС повідомило про загибель одного зі своїх лідерів – Ісмаїла Ганії.  Він перебував в іранській столиці на інавгурації нового президента країни. 

Напередодні ізраїльські військові заявили, що здійснили цілеспрямований удар у Бейруті по командиру «Хезболли», який, на їх думку, є відповідальним за удар по Голанських висотах, у результаті якого загинули 12 дітей і підлітків.

В Ірані пообіцяли помститися за смерть Ганії. Там назвали це своїм обовʼязком та назвали загиблого ватажка ХАМАС «дорогим гостем».