UA / RU
Підтримати ZN.ua

США обіцяють надати Україні 60 млн доларів до візиту Зеленського в Білий дім

Новий пакет включатиме в себе більше протитанкових ракет Javelin.

Сполучені Штати обіцяють до 60 мільйонів доларів військової допомоги Україні напередодні зустрічі в Білому домі в середу між президентом Джо Байденом і його колегою в Києві Володимиром Зеленським.

У повідомленні Конгресу адміністрація Байдена заявила, що пакет допомоги Україні був необхідний через «значне збільшення російської військової активності уздовж її кордону», а також через мінометні обстріли, порушення режиму припинення вогню та інші провокації.

«Зміцнення позицій Росії уздовж українського кордону виявило нестачу можливостей українських збройних сил по захисту від російського вторгнення», - йдеться в повідомленні. «Необхідно терміново усунути значні прогалини в потенціалі України, щоб посилити стримування в світлі нинішньої російської загрози», повідомляє AP.

Зеленський збирається зустрітися з Байденом в рамках візиту в Білий дім, який, як сподівається адміністрація, продемонструє підтримку суверенітету України перед обличчям захоплення Росією Криму та підтримки збройних сепаратистів на сході країни. Білий дім також заявив, що Байден має намір заохочувати зусилля Зеленського по боротьбі з корупцією в країні.

Тим часом, Зеленський, як очікується, порушить питання за рішенням Байдена не блокувати будівництво газопроводу Nord Stream 2 до Німеччини в обхід України. Зеленський назвав новий трубопровід потужною геополітичною зброєю для Росії.

Допомога покликана продемонструвати прихильність США безпеки України, коли колишня радянська республіка шукала більш сильну підтримку Заходу під час нарощування російських військ і ескалації напруженості. Новий пакет включатиме в себе більше протитанкових ракет Javelin, які Київ вважає критично важливими для захисту від підтримуваних Росією сепаратистів, що прокотилися через східну Україну.

Читайте також: Військова допомога Україні: Німеччина сьомий рік залишається осторонь

У березні Пентагон оголосив про пакет військової допомоги на 125 мільйонів доларів для України, включаючи два озброєних патрульних катери, щоб допомогти країні захистити свої територіальні води.

Військова допомога Україні стала політично значущим питанням в адміністрації Трампа. Звинувачення в тому, що тодішній президент Дональд Трамп відмовлявся від допомоги Україні в рамках схеми надання тиску на український уряд з метою розслідування справи Байдена і його сина Хантера, лягли в основу першої справи про імпічмент проти нього. Сенат виправдав Трампа в лютому 2020 року.