UA / RU
Підтримати ZN.ua

США не визнали референдум про незалежність Іракського Курдистану

Вашингтон також закликав Багдад та іракських курдів припинити обмінюватися погрозами.

США не визнають референдум про незалежність Іракського Курдистану і закликають припинити "взаємні погрози" регіону і центрального уряду країни.

"Сполучені Штати не визнають проведений регіональним урядом Курдистану односторонній референдум, який відбувся в понеділок. Голосування і результати не мають легітимності, ми продовжуємо підтримувати об'єднаний, федеративний, демократичний Ірак", - заявив 29 вересня держсекретар США Рекс Тіллерсон, передає DW.

Він також закликав сторони конфлікту покласти кінець взаємних звинувачень.

У той же час міжнародні авіакомпанії припинили польоти в аеропорти, розташовані на підконтрольній курдам території, як того вимагала центральна влада Іраку.

Увечері 29 вересня сплив термін, що Багдад давав уряду курдського регіону для передачі контролю над двома аеропортами. Останній міжнародний рейс з аеропорту Ербіль - столиці Іракського Курдистану - полетів увечері того ж дня в Стамбул.

Читайте також: Парламент Іраку вимагає ввести війська на підконтрольну курдам територію

Нагадаємо, що раніше 27 вересня курдська виборча комісія оголосила, що майже 93% учасників референдуму проголосували за незалежність Іракського Курдистану від Іраку.

За її даними, на референдумі 25 вересня в підтримку незалежності від Багдада висловилися 92,73% виборців.

У той же час підсумки плебісциту не мають зобов'язальної сили і покликані лише забезпечити президенту Іракського Курдистану Масуду Барзані мандат для переговорів з центральним урядом в Багдаді та сусідніми державами. Виступаючи з телезверненням, Барзані закликав Багдад і сусідні країни поважати волю курдського народу.

"Ми вступили в нову фазу", - підкреслив він і закликав Багдад до діалогу.