UA / RU
Підтримати ZN.ua

США не визнають проведення російських виборів на суверенній території України - заява

Держдепартамент відзначає ряд порушень на виборах до Держдуми РФ.

США не визнають проведення виборів до російської Думи "на суверенній території України", заявив представник Державного департаменту США Нед Прайс, передає прес-служба Держдепартаменту.

Російські парламентські вибори 17-19 вересня відбулися в умовах, які "не сприяють вільному та справедливому процесу", - зазначив Прайс. Він закликав Росію виконувати міжнародні зобов'язання і поважати права людини і основні свободи, щоб зупинити кампанію тиску на громадянське суспільство, політичну опозицію та незалежні ЗМІ.

"Застосування російським урядом законів "про екстремістські організації", "іноземних агентів", "небажані організації" значно обмежили політичний плюралізм і не дали можливість народу Росії скористатися своїми громадянськими і політичними правами", - йдеться в заяві.

Також зазначається, що обмеження з боку уряду Росії, яким передували широкомасштабні спроби маргіналізації незалежних політичних фігур, також не дозволили Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) та її Парламентської асамблеї спостерігати за виборами, що істотно знизило прозорість до чесних виборів.

"Ці дії суперечать зобов'язанням Росії, в тому числі по Міжнародному пакту про громадянські і політичні права, а також її зобов'язаннями перед ОБСЄ та іншими міжнародними і регіональними органами. Ми закликаємо Росію дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань по повазі прав людини і основних свобод і припинити кампанію тиску на громадянське суспільство, політичну опозицію та незалежні ЗМІ. Крім того, ми не визнаємо проведення виборів в Державну Думу Росії на суверенній українській території і підтверджуємо нашу незмінну підтримку територіальної цілісності і суверенітету України", - йдеться в заяві.

Читайте також: Держдума дозволила Роскомнадзору стежити за росіянами через телефон

Раніше представник Єврокомісії Петер Стано заявив, що вибори в Росії відбувалися з численними порушеннями, і Євросоюз ніколи не визнає результати голосування в окупованому РФ Криму.

Він також вказав, що спроба залучити жителів ОРДЛО до виборів "суперечить духу Мінських угод і цілям Мінських домовленостей".

Детальніше про результати виборів в РФ читайте в статті Олексія Їжака "У Росії вибори пройшли без «розумного голосування», але зі Сталіним, Невським і Грозним"