UA / RU
Підтримати ZN.ua

США не планують направляти до Сирії наземні війська, але будуть нарощувати допомогу опозиції

У Білому домі заявили, що в даний час "є деякі вказівки на можливе застосування хімічної зброї в Сирії. Водночас ця інформація потребує перевірки. У зв'язку з цим будь-яких додаткових кроків щодо учасників сирійського конфлікту Вашингтон приймати поки що не збирається.

Вашингтон не планує направляти в Сирію наземні війська, оскільки вважає, що це не відповідає інтересам національної безпеки США. Цю позицію президента Барака Обами підтвердив сьогодні заступник прес-секретаря Білого дому Джош Ернест. Він прокоментував на прохання журналістів реакцію США на повідомлення про використання в Сирії хімічної зброї.

За його словами, в даний час "є деякі вказівки на можливе застосування хімічної зброї в Сирії, і це викликає серйозну стурбованість як в США, так і всього міжнародного співтовариства. В той же час ця інформація потребує перевірки, і як заявляла раніше американська адміністрація, необхідно провести ретельне розслідування. У зв'язку з цим будь-яких додаткових кроків щодо учасників сирійського конфлікту Вашингтон приймати поки що не збирається.

В той же час надання допомоги сирійської опозиції, за висловом Ернеста, буде і далі йти "по висхідній траєкторії". США залишають за собою можливість зробити і інші можливі кроки в Сирії, в тому числі військового характеру, підкреслив представник Білого дому. Про які заходи йдеться, він говорити не став, нагадавши про рішення не обговорювати публічно "підготовлені варіанти дій". У зв'язку з цим заступник прес-секретаря не став відповідати і на питання, чи планують США і їх союзники встановити в Сирії заборонену для польотів зону.

Ернест підтвердив, що в четвер у Білому домі відбулася спеціальна нарада щодо Сирії за участю глав держдепартаменту, Пентагону, ЦРУ і найближчих помічників Обами, але відмовився повідомити подробиці. Від інших американських офіційних осіб журналістам стало відомо, що ніяких рішень на цій зустрічі прийнято не було. Учасники наради вирішили не поспішати з висновками, подивитися на розвиток подій і повернутися до цього питання в найближчі дні.

Намір зайняти відносно Сирії обережну і вичікувальну позицію раніше сьогодні підтвердив і сам Обама, заявив в інтерв'ю телекомпанії CNN, що буде керуватися довгостроковими національними інтересами своєї країни. "Трапляється, що люди закликають до негайних дій, йдуть на рішучі заходи, і це закінчується погано, ми потрапляємо у складну ситуацію. В результаті ми опиняємося втягнутими в дуже витратні, дорогі інтервенції", - нагадав американський лідер.

"Існує міжнародне право. Якщо США нападуть на іншу країну без мандата ООН і без ясних свідчень необхідності цього, то виникне питання, чи відповідають їх дії міжнародного права", - підкреслив президент.

"В Сирії дуже складна ситуація, - зазначив він. - Однак, очікування, що Сполучені Штати можуть якимось чином вирішити складні суперечності в Сирії, засновані на релігійному протистоянні, іноді є завищеними". Обама повідомив, що США продовжують перевіряти повідомлення про можливе застосування хімічної зброї в САР. !zn

Читайте також:

Пентагон розробляє варіанти точкових ударів по Сирії

Генсек ООН відправив до Сирії офіційний запит про розслідування хімічної атаки

Хімічна атака в Сирії: ТБ повідомило про понад тисячу загиблих, влада ЗМІ звинуватили у брехні

Радбез ООН призначив екстрене засідання щодо застосування хімічної зброї в Сирії