UA / RU
Підтримати ZN.ua

США не збираються розміщувати ядерну зброю на території Польщі — Державний департамент

В Сполучених Штатах відреагували на нещодавні заяви президента Польщі Анджея Дуди. 

Постійний ядерний шантаж з боку Росії спонукає європейські країни та США уважно стежити за намірами і діями військових країни-агресорки, а також викликає все більше розмов про те, як протистояти потенційній загрозі. Нещодавно у Польщі запропонували розмістити американську ядерну зброю на власній території, проте наразі подібна пропозиція американською владою не розглядається. Про це під час брифінгу в Вашингтоні заявив заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател, передає «Укрінформ»

Представник Держдепу зазначив, що Сполучені Штати не мають наміру розміщувати ядерну зброю в межах програми Nuclear Sharing в країнах, що приєдналися до НАТО після 1997 року. В той же час, Пател підкреслив, що Польща є важливим партнером США всередині НАТО.

Раніше польський президент Анджей Дуда заявив, що Польща обговорює зі США можливість розміщення ядерної зброї на своїй території. Не будучи ядерною країною, Польща, за словами Дуди, готова брати участь у програмі НАТО Nuclear Sharing.

Nuclear Sharing — це програма держав НАТО з розміщення та зберігання американського ядерного арсеналу в Європі. Вона передбачає, що країни, які не мають ядерної зброї, можуть розмістити її на своїй території, брати участь у плануванні та навчаннях.

Читайте також: У Пентагоні не підтвердили повідомлення про переміщення ядерної зброї в РФ

Нагадаємо, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Польща неодноразово наголошувала на необхідності «зміцнення східного флангу НАТО».