UA / RU
Підтримати ZN.ua

США не дозволяють Україні бити своєю зброєю вглиб РФ, бо сподіваються в майбутньому перезавантажити відносини з Москвою – Politico

Зараз Україна може бити американською зброєю по території РФ, але цей дозвіл дуже обмежений.

В адміністрації президента США Джо Байдена не хочуть надавати Україні дозвіл на удари своєю зброєю вглиб РФ. Зокрема, так відбувається тому, що у майбутньому Вашингтон сподівається на «перезавантаження» відносин із Москвою, пише Politico.

Понад два роки Байден не дозволяв Києву вільно використовувати американську зброю по території РФ, побоюючись ескалації напруженості у відносинах з Москвою. Якщо він змінить свою думку та надасть Києву свободу, яка, за його словами, необхідна йому для перемоги, то  це суттєво змінить хід війни.

«Зараз є певні ознаки того, що Байден, можливо, захоче зробити щось важливе щодо України – може навіть, зняти деякі обмеження – перед виборами, оскільки він не балотується. Немає жодних гарантій, але ми чули, що він думає про це», – сказав один високопоставлений український радник.

Читайте також: Конгресмен про обмеження США щодо ударів їхньою зброєю вглиб РФ: «Починаємо бачити зміни»

Наразі США дозволяють використовувати свої ракети дальнього радіуса дії на території Росії, але лише для оборони, як контрбатарейний вогонь для ураження російських пускових установок безпосередньо над кордоном. Однак деякі відомі законодавці-демократи заявили, що вони відкриті до того, аби США надали Україні більшу свободу дій у використанні американської зброї.

Так, на початку серпня коаліція двопартійних сенаторів організувала зустріч із радником Байдена з питань нацбезпеки Джейком Салліваном. Під час цієї зустрічі у делегації був один, єдиний меседж: адміністрація повинна змінити свою позицію щодо використання американської зброї зараз, поки не стало надто пізно.

Аргумент сенаторів був схожий на той, який вони та багато інших, в тому числі й українців, висловлювали раніше: США повинні зняти всі обмеження, тому що якщо цього не зробити і Україна програє, адміністрація Байдена буде відома як така, що не зробила достатньо, хоча й могла.

Читайте також: Не хочемо, аби конфлікт став ширшим — Пентагон про заборону на удари вглиб РФ

У Politico зазначили, що така позиція часом викликає обурення високопосадовців у Білому домі, які наполягають на тому, що Вашингтон зробив більше, ніж будь-яка інша країна для підтримки Києва. А також, що він не повинен ризикувати власною національною безпекою заради України. 

За даними видання, посадовці в певних колах адміністрації говорили українцям, що США врешті-решт захочуть перезавантажити відносини з Москвою, і зняття обмежень може звести нанівець ці зусилля.

Чому західні партнери України не дають нам ракети дальністю до 500 км? Чому так бояться, що Київ ударить ними вглиб території РФ? Про те, чи змінить Захід свою позицію, які аргументи Києва можуть уплинути на наших західних партнерів, — у статті Володимира Кравченка «Далекобійні ракети. Шість причин, через які США не дають Україні бити вглиб Росії».