UA / RU
Підтримати ZN.ua

США намагаються з’ясувати, чому Туреччина негативно ставиться до вступу Швеції і Фінляндії в НАТО

За словами прес-секретаря Білого дому, лідери країн альянсу підтримують вступ Швеції та Фінляндії.

США намагаються уточнити позицію Туреччини щодо вступу Швеції і Фінляндії до НАТО. Про це під час брифінгу заявила прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

«Так, ми працюємо над тим, щоб прояснити позицію Туреччини. Ми хотіли б направити вас до турецького уряду для отримання додаткової інформації про їхні погляди», - заявила Псакі журналістам.

Вона додала, що немає сумнівів у тому, що лідери країн НАТО підтримують вступ Швеції та Фінляндії.

«Я думаю, що немає жодних сумнівів — і ви бачили це з публічних заяв низки лідерів НАТО — що існує широка підтримка з боку країн-членів НАТО бажання чи зацікавленості Фінляндії та Швеції у подачі заявки на вступ у НАТО. Але ми продовжуємо співпрацю з Туреччиною», - зазначила Псакі.

Читайте також: Швеція може подати заявку на вступ до НАТО 16 травня – ЗМІ

Нагадаємо, президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина може ветувати вступ Фінляндії та Швеції до НАТО.

Також він сказав, що його попередники "припустилися помилки", давши зелене світло на вступ Греції до НАТО в 70 років тому.

Росія вже пригрозила Швеції і Фінляндії «наслідками» у випадку вступу в НАТО. У Москві нервово реагують на таку перспективу розширення Альянсу. Та чи відкриє Росія «другий фронт» у Балтійському морі? Про це — у статті Аліни Гриценко «Швеція на шляху до НАТО: чим відповість Росія?».