UA / RU
Підтримати ZN.ua

США намагалися знищити організатора терактів у Франції до терактів 13 листопада – WSJ

Під час стеження за Абаудом спецслужби не знали про підготовку терактів у Парижі.

Очолювана США коаліція по боротьбі з "Ісламською державою" (ІД) протягом декількох тижнів намагалася вистежити і знищити в Сирії ймовірного організатора терактів в Парижі, повідомляє з посиланням на джерела в американських спецслужбах видання The Wall Street Journal.

Західні країни планували затримати 27-річного громадянина Бельгії Абдельхаміда Абауда за допомогою даних розвідки і знищити ударом безпілотника, але їм не вдалося зробити це. Повідомляється, що Абауд займався рекрутуванням в ряди ІД громадян західних країн.

Повідомляється, що розвідка відстежувала телефонні переговори Абауда в Сирії з його спільниками в Європі, але розвідникам не завжди вдавалося визначити, хто саме перебував на зв'язку - Абауд або його молодший брат. Даний факт ускладнював завдання з ліквідації бойовика за допомогою авіаудару.

Також західні спецслужби не знали про планувалися в Парижі теракти, поки велося стеження за Абдельхамидом Абаудом. Крім цього, невідомо, запобігло б знищення ісламіста теракти у французькій столиці. Можливо, бойовики могли б діяти самостійно, або, у відсутність Абауда, замість нього міг брати участь у терактах інший бойовик ІД.

13 листопада в результаті серії терактів в Парижі загинули 132 особи, ще близько 400 осіб постраждали.

Ісламісти влаштували бійню в концертному залі Betaclan, підірвали бомби на футбольному стадіоні, стріляли у відвідувачів кількох ресторанів. Біля стадіону Stad de France біля двох різних входів вибухнули смертники, також була підірвана бомба. Найбільш кривавим епізодом стала бійня на рок-концерті в клубі Bataclan, де четверо людей в чорному розстріляли близько ста осіб.

Відповідальність за теракти взяло на себе терористичне угрупування "Ісламська держава".

За даними французької влади, у серії терактів брали участь вісім злочинців. Шестеро смертників підірвали себе, ще один терорист був застрелений поліцією. Восьмого паризького терориста шукають в декількох країнах Європи.

Внаслідок терактів загинули громадяни 11 країн, ще дві країни заявили про своїх поранених. Українців серед жертв не було.