UA / RU
Підтримати ZN.ua

США наклали санкції на КНДР за вбивство старшого брата Кім Чен Ина

Рік тому Кім Чен Нама вбили в Малайзії за допомогою хімічної речовини.

У вівторок, 5 березня, у дію вступили нові санкції, накладені США на Пхеньян через отруєння хімічною речовиною старшого зведеного брата лідера КНДР Кім Чен Ина та потенційного його суперника. Про це повідомила прес-секретар Державного департаменту США Хізер Нойєрт, передає Reuters.

Таке рішення було прийнято після того, як Вашингтоном було підготовлено офіційний висновок у цій справі. У документі зазначається, що до вбивства Кім Чен Нама була причетна північнокорейська влада. Для скоєння злочину вони використовували хімічну отруйну речовину VX. Інцидент стався в аеропорту Куала-Лумпур (Малайзія) у лютому 2017 році.

У зв'язку з цим уряд США ще 22 лютого вирішив застосувати додаткові санкції щодо КНДР.

"Цей публічний показ презирства до міжнародних норм щодо застосування хімічної зброї ще більше демонструє безрозсудний характер Північної Кореї і підкреслює, що ми не можемо дозволити собі терпіти будь-яку північнокорейську програму створення зброї масового знищення", - заявила Нойєрт.

Додамо, що введення нових санкцій з боку США відбулося на тлі заяв про готовність КНДР ввести мораторій на випробування ядерної зброї і ракет, якщо Сполучені Штати почнуть із нею переговори, а також країна отримає гарантію безпеки.

Нагадаємо, 5 березня північнокорейський диктатор Кім Чен Ин прийняв у Пхеньяні делегацію спецпосланців з Південної Кореї. Відповідний прийом став першим за останні сім років, з 2011 року, коли Кім Чен Ин прийшов до влади.

Раніше в Північній Кореї розкритикували нову ядерну доктрину США, яка передбачає, зокрема, підвищення можливості ядерного потенціалу шляхом розробки ядерної зброї малої потужності.

Детальніше про політичну ситуацію на Корейському півострові читайте у матеріалі Віктора Каспрука "Олімпійський "спокій" Пхеньяна і Сеула" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".