UA / RU
Підтримати ZN.ua

США накладають на Росію додаткові санкції за отруєння Олексія Навального

Будь-яке застосування хімічної зброї неприпустимо і суперечить міжнародним нормам

Сполучені Штати разом з Великою Британією ввели проти Росії другий пакет санкцій, у зв'язку з річницею отруєння російського опозиціонера Олексія Навального нервовопаралітичною речовиною «Новачок». Про це повідомляє Держдепартамент США.

«Наші дії сьогодні — здійснювані Державним департаментом США, Казначейством, Міністерством юстиції та торгівлі — посилають чіткий сигнал про те, що не буде безкарності за використання хімічної зброї, в тому числі для осіб і організацій, причетних до цього. Будь-яке застосування хімічної зброї неприпустимо і суперечить міжнародним нормам. Сполучені Штати закликають Росію дотримуватися своїх зобов'язань по Конвенції про заборону хімічної зброї», — йдеться в повідомленні.

Державний департамент вводить другий пакет санкцій відносно Росії у відповідності з Законом про контроль над хімічною та біологічною зброєю і викоріненні бойових дій (Закон про боротьбу з хімічною зброєю).

«До них відносяться обмеження на постійне ввезення вогнепальної зброї або боєприпасів, вироблених або що знаходяться в Росії, відповідно до нових або тих, що знаходяться на розгляді заявками на отримання дозволів, а також додаткові обмеження на експорт ядерних і пов'язаних з ракетами технологій в Росію», — уточнюється в повідомленні Держдепу.

Державні департаменти і казначейство також називають дев'ять російських фізичних осіб і чотири юридичні особи, в тому числі оперативників, причетних до отруєння пана Навального, і організації, які розробили можливості хімічної зброї Росії.

Читайте також: Кремль приховав заклик Макрона до Путіна звільнити Навального

Нагадаємо, що російський опозиціонер Олексій Навальний в річницю свого отруєння написав авторську колонку для світових ЗМІ, в якій закликав Захід активніше боротися з корупцією. Як повідомляють The Guardian, Le Monde і Frankfurter Allgemeine Zeitung, опозиціонер запропонував п'ять кроків для того, щоб побороти цю проблему.

Політик також зазначив, що система стала ще більш жорсткою після ситуації з його отруєнням, очевидно маючи на увазі ситуацію саме в Росії.