UA / RU
Підтримати ZN.ua

США надіслали Ізраїлю листа з вимогами: що буде за їх недотримання

Вашингтон пригрозив обмежити військову допомогу.

Упродовж наступного місяця Ізраїль мусить вжити заходів для покращення гуманітарної ситуації в Газі, або зіткнеться з потенційними обмеженнями на військову допомогу США, пише Reuters із посиланням на лист від офіційних осіб Сполучених Штатів – Державного секретаря Ентоні Блінкена та міністра оборони Ллойда Остіна. 

У документі йдеться про необхідність вжити конкретних заходів для вирішення ситуації в палестинському анклаві, що погіршилася на тлі відновлення ізраїльського наступу на півночі Гази. Як йдеться в листі, невиконання цих вимог може вплинути на політику США.

«Ми особливо стурбовані тим, що нещодавні дії ізраїльського уряду... сприяють прискореному погіршенню умов у Газі», — йдеться в копії листа, опублікованому репортером Axios на X.

У листі згадуються обмеження, які накладає Ізраїль, зокрема обмеження на комерційний імпорт, заборона більшості гуманітарних перевезень між північною та південною Газою, а також «обтяжливі та надмірні» обмеження на те, які товари можуть ввозитися до Гази.

Документом передбачено конкретні кроки, які Ізраїль має вжити протягом 30 днів, у тому числі дозволити в’їзд у Газу щонайменше 350 вантажівкам на день, призупинити бойові дії, щоб дозволити доставку допомоги та скасувати накази про евакуацію палестинських цивільних, якщо у цьому немає оперативної потреби.

«Неспроможність продемонструвати постійну відданість впровадженню та підтримці цих заходів може мати наслідки для політики США… та відповідного законодавства США», – йдеться в листі.

Йдеться про розділ 620i Закону про іноземну допомогу, який забороняє військову допомогу країнам, котрі перешкоджають доставці гуманітарної допомоги США.

У листі також зацитовано  Меморандум про національну безпеку, опублікований президентом США Джо Байденом у лютому, який вимагає від Держдепартаменту звітувати Конгресу про те, чи вважає він надійними запевнення Ізраїлю в тому, що використання ним американської зброї не порушує американське або міжнародне право.

Читайте також: Вище керівництво Німеччини заблокувало продаж зброї Ізраїлю — Politico

Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що лист «не має на меті погрози», але нагадав про необхідність збільшення гуманітарної допомоги в Газі.

«Нам здається, що вони (ізраїльтяни) сприймають це серйозно», — сказав Кірбі про лист, не уточнюючи подробиць.

Ізраїльський чиновник у Вашингтоні сказав, що лист був отриманий і розглядається. 

«Ізраїль серйозно ставиться до цього і має намір вирішити питання, висловлені в цьому листі, з нашими американськими колегами», — сказав посадовець.

Від початку війни з ХАМАС Вашингтон неодноразово тиснув на Ізраїль з метою покращення гуманітарних умов в Газі.

Адміністрація Байдена переважно відмовлялася накласти обмеження на мільярди доларів військової допомоги, яку Сполучені Штати надсилають Ізраїлю, навіть після того, як попередження щодо його поведінки у війні не були почуті.

Ізраїль заявляє, що дотримується міжнародного права в своїх операціях, спрямованих на ліквідацію бойовиків ХАМАС, які ховаються в тунелях і серед цивільного населення Гази.

Білий дім врівноважив свою критику дій Ізраїлю в Газі потужною демонстрацією військової підтримки, оголосивши в неділю – того самого дня, коли було надіслано лист – що надішле до Ізраїлю американські війська та сучасні протиракетні батареї THAAD.

Читайте також: Ще одна країна призупинила експорт зброї в Ізраїль

Речник Держдепартаменту Метью Міллер повідомив, що у квітні Блінкен вже надсилав листа з вимогою до Ізраїлю покращити доступ до допомоги. У тому ж місяці Байден попереджав, що політика США визначатиметься на основі дій Ізраїлю в Газі.

Міллер зазначив, що на той час Ізраїль вніс зміни, які дозволили в’їзд у Газу 300-400 вантажівкам з гуманітарною допомогою, але відтоді ця кількість скоротилася більш ніж на 50%.

«Ми дуже хочемо, щоб змін не довелося чекати 30 днів, а щоб вони відбулися негайно», — сказав Міллер.

Раніше цього місяця Reuters повідомило, що поставки продовольства різко впали після того, як ізраїльська влада запровадила нове митне правило щодо певної гуманітарної допомоги та окремо зменшила поставки, організовані підприємствами.

У листі також запропоновано обговорити з Ізраїлем випадки шкоди цивільному населенню.

Міллер відмовився розповісти про це, але сказав, що Ізраїль не вживає достатніх заходів для усунення шкоди цивільному населенню.

«Щоб зрозуміти це, достатньо подивитися на жахливі результати за вихідні», — сказав Міллер.

Йдуться про ізраїльську ракетну атаку вранці в понеділок, яку було зафіксоване на відео. В ній видно, як палестинці горять заживо в лікарняному наметі.

Читайте також: Ізраїль завдав удару по місту на півночі Лівану, вбивши щонайменше 21 людину — Reuters

Ізраїльські військові заявили, що завдали ударів по бойовикам, які діяли з командного центру всередині лікарні, звинувативши ХАМАС у використанні цивільних об'єктів, таких як лікарні, у військових цілях.

Раніше цього року Державний департамент дійшов висновку, що Ізраїль, ймовірно, порушив міжнародне гуманітарне право, використовуючи зброю, надану США, і «не у повній мірі співпрацював» у спробах доставити гуманітарну допомогу в Газу Водночас, як йшлося у висновку,  це не було порушенням законодавства США.