UA / RU
Підтримати ZN.ua

США можуть повністю розірвати стосунки з Китаєм — Трамп

Президент США заявив, що не хоче телефонувати Сі Цзіньпіню, попри їхні хороші стосунки.

Президент США Дональд Трамп зазначив, що через історію з коронавірусом стосункам між Америкою та Китаєм може настати кінець. Про це він заявив під черес інтерв'ю Fox News.

"Ми багато чого могли б зробити. Ми могли б повністю розірвати відносини. Якби ви це зробили, що б сталося? Ви б заощадили 500 мільярдів доларів, якби повністю розірвали відносини", - зазначив Трамп.

Саме такими, за словами Трампа, будуть дії США в якості відповіді на ситуацію з витоком коронавірусу з Піднебесної.

Президент США також додав, що наразі у нього хороші стосунки з главою КНР Сі Цзіньпіном, але зараз він йому телефонувати не хоче.

Читайте також: Трамп готовий ввести санкції проти Китаю

Нагадаємо, міністерство закордонних справ Китаю випустило величезну статтю-спростування на 30 сторінок, яка повинна була розвінчати "безглузді заяви" США про коронавірус. У статті КНР повідомляє про "своєчасності" і "відкритості" інформації з Китаю і просуває урядові заяви, підкріплюючи їх цитатами китайських ЗМІ.

У публікації Китай спростовує заяву держсекретаря США Майка Помпео, про те, що Китай приховав інформацію про новий коронавірус і що він виник в лабораторії в місті Ухань. Прагнучи спростувати припущення США, у статті говориться, що всі дані показують, що вірус не створено людиною, і що цей інститут не здатний синтезувати новий коронавірус.

Раніше, Трамп назвав коронавірус "чумою з Китаю". Глава Білого дому і його прихильники-республіканці неодноразово звинувачували Китай у тому, що він не попередив світ про серйозність і масштаби спалаху COVID-19.

Також, ФБР підозрює Китай в спробі крадіжки у США результати досліджень COVID-19. Зокрема, Китай прагне "секретно отримати доступ до даних громадського здоров'я, пов'язаним з розробкою вакцини, лікуванням і тестуванням".