UA / RU
Підтримати ZN.ua

США можуть відправити Україні додаткове озброєння на $2 млрд – Reuters

У розрахунках вартості допомоги Україні виявили чергову помилку.

Міноборони США виявило додаткові помилки на 2 млрд доларів у розрахунках щодо вартості боєприпасів, ракет та іншого обладнання, яке відправляли в Україну, пише Reuters з посиланням на новий звіт американського уряду. Таким чином Україна може отримати на цю суму додаткове озброєння.

Загальна сума неправильно оціненої зброї та боєприпасів, відправлених Україні, досягла 8,2 млрд доларів. Вказано, що Пентагон зіткнувся з проблемою в оцінці оборонних товарів для української армії через нечіткі бухгалтерські визначення. 

Читайте також: Іспанія передасть Україні батарею ЗРК Hawk

Зокрема, минулого року співробітники Міноборони розраховували «відновну вартість» замість «амортизованої вартості», коли рахували мільярдні обсяги допомоги, відправленої в Україну. Тоді у розрахунках виявили помилку на 6,2 млрд доларів.

Пентагон повідомив Рахункову палату США, що з того часу виявили ще 2 мільярди доларів завищеної вартості. У результаті такої перевірки, в Україну можуть відправити додаткове озброєння на цю суму. Це дозволить покрити суму допомоги, затверджену адміністрацією президента США Джо Байдена.

Нагадаємо, на початку липня Сполучені Штати оголосили про виділення Україні нового пакету військової допомоги, в рамках якого мали передати ракети для систем HIMARS протитанкові ракети та артилерійські снаряди та інші критичні засоби. Суму цієї допомоги у Білому домі не назвали.