UA / RU
Підтримати ZN.ua

США могли б повчитися цинізму в Путіна і дати Україні зброю – Gazeta Wyborcza

Проблема в тому, що українських солдатів потрібно навчити користуватися західною зброєю.

На саміті в Мюнхені американський сенатор Джон Маккей закликав Захід озброїти Україну і не спостерігати мовчки, "коли слабо озброєних українців нищать сучасні російські танки".

І в цій заяві не було б нічого нового, оскільки найчастіше реакцією США впродовж останніх років на конфлікти було відправити одній із сторін зброю. Однак нині у Вашингтоні ціла низка посадовців підтримують цей крок і тиснуть на президента Барака Обаму, який відмовляється це робити.

Про це пише оглядач польського видання Gazeta Wyborcza, нагадуючи, що новопризначений міністр оборони США Ештон Картер, кандидатуру якого висунув Обама, теж підтримує передачу зброї українцям.

"Щоправда, деякі європейські дипломати за лаштунками кажуть, що США лише блефують, намагаючись налякати Росію. Разом з тим, занадто багато посадовців у Вашингтоні вимагають озброїти Україну, щоб це було блефом", - йдеться в статті.

В цей же час, остаточне рішення повинен прийняти Обама, радник з питань безпеки якого є прихильником лише посилення економічного тиску. Бен Родес неодноразово заявляв, що єдиним інструментом Заходу є економічні санкції. А українська армія навіть озброєна США і Європою, не зможе перемогти Росію.

Цей аргумент звучить дуже часто останнім часом. Але прихильники передачі зброї Україні не мають жодних ілюзій. Вони сподіваються, що західне озброєння в руках українців зробить війну для Росії занадто дорогою. А велика кількість загиблих російських солдатів поставить Путіна в незручне становище вдома.

"Очевидно, що Путіна не хвилюють жертви серед російських солдатів. Але вони все одно матимуть політичні наслідки. Росіяни вже не будуть такими ентузіастами, коли так звані "добровольці" будуть постійно повертатися в трунах", - стверджує колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

На його думку, якби США вирішили надіслати зброю Україні, так само вчинили б деякі члени НАТО, наприклад Польща. В цей же час, британський історик Тімоті Гартон Еш вважає, що озброювати Україну повинні США самостійно, без Європи і Альянсу. Оскільки економічні зв'язки з Росією у них значно слабші, ніж у ЄС. До того ж, вірогідність військової агресії Москви проти Вашингтону значно менша, ніж проти будь-якої країни Європи, кордони яких дотичні до російських.

На думку Еша, було б найкраще, якби США і Європа діяли одночасно: американці передали зброю, щоб українці могли стримувати агресора, а європейці продовжували дипломатичні зусилля.

Він також припускає, що Вашингтону можна було б "повчитися цинізму" в Путіна і озброїти Україну, при цьому заперечуючи, що то його зброя.

"Найкраще було б, якби зброю в Київ вислала Саудівська Аравія чи Катар. Обидві країни мають багато американської зброї. А польський уряд, приміром, міг би це засудити і запропонувати себе у ролі посередника на переговорах. Давайте вчитися у Володимира Володимировича!" - йдеться в статті.

Однак, залишається не вирішеною одна проблема. Замало просто передати українцям зброю, їх треба навчити нею користуватися. А для цього США доведеться відіслати в Київ консультантів, які це зроблять. Такий хід Путін може використати для підтвердження своїх заяв про "американських імперіалістів" біля російських кордонів. Таким чином конфлікт в Україні може перерости в ще більшу міжнародну війну, в якій, знову ж таки, найбільше постраждають українці.

Раніше віце-президент США Джо Байден повідомив, що вирішується питання про постачання озброєння в Україну, яке потенційно може бути використано наступальним чином, якщо просування "маленьких зелених чоловічків" без нарукавних знаків розрізнення буде продовжено". Він також додав, що відповідне рішення не буде прийняте президентом до початку наступного тижня".