UA / RU
Підтримати ZN.ua

США хочуть розгорнути у Японії ракетні системи Typhon. Раніше це заборонялось договором з Москвою

Вашингтон вже вдруге розмістить ці системи після виходу з ДРСМД.

США хочуть розгорнути для спільних військових навчань ракетну систему середньої дальності Typhon в Японії. Про це повідомляє The Japan Times з посиланням на слова міністерки армії США Крістін Вормут.

"Ви знаєте, я думаю, що нам було б дуже цікаво, очевидно, побачити у дії багатосферне оперативне угруповання в Японії. Ми чітко заявили про свою зацікавленість у цьому японським Силам самооборони", — заявила Вормут.

Читайте також: США на пропозиції РФ з безпеки відкриває шлях до переговорів щодо ДРСМД – New York Times

За її словами, у неї був "чудовий" візит до Японії та зустріч з міністром оборони Мінорою Кіхарою. Вона додала, що розгортання системи Typhon відбуватиметься "відповідно до темпів японського уряду". 

Журналісти вказують, що Вашингтон вже вдруге розміщує ракетні установки в Азії з часів підписання Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (ДРСМД) 1987 року між СРСР та США. За ним було заборонено мати будь-які типи ракети наземного базування дальністю від 500 до 5500 кілометрів. У 2019 році адміністрація тодішнього президента Дональда Трампа оголосила про вихід з ДРСМД, а у квітні цього року Сполучені Штати розгортали Typhon під час навчань на Філіппінах.

Нагадаємо, США у 2026 році почнуть розгорнення у Німеччині далекобійних комплексів, таких як Standard Missile-6 (SM-6), крилатих ракет Tomahawk, а також гіперзвукової зброї. Вашингтон зробить це "як знак відданості НАТО  та європейській обороні".

У відповідь на рішення США заступник голови МЗС РФ Сєргєй Рябков сказав, що Москва "без нервів" підготує військову відповідь. При цьому він не зазначив, яку саме.