UA / RU
Підтримати ZN.ua

США, Канада і Велика Британія засудили тюремний вирок Навальному

Держдепартамент США має намір залучити Росію до відповідальності за невиконання прав своїх громадян.

У Держдепартаменті США висловили глибоку стурбованість щодо вироку оппозіціонерному політику Олексію Навальному, якого засудили до двох років і восьми місяців позбавлення волі з заміною умовного покарання тюремним ув'язненням.

У заяві Держдепартаменту наголошується, що Росія повинна виконувати міжнародні зобов'язання і поважати рівність перед законом і право на свободу вираження поглядів і мирних зібрань.

"Ми повторюємо наш заклик до уряду Росії негайно і беззастережно звільнити пана Навального, а також сотень інших громадян Росії, незаконно затриманих в останні тижні за здійснення своїх прав, включаючи право на свободу вираження поглядів і мирних зібрань.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зробив висновок, що засудження пана Навального в 2014 році, яке є підставою для винесення нового вироку, було «незаконним і довільним» і «політично вмотивованим». Поточний судовий розгляд проти пана Навального, що почався з його затримання 17 січня, є продовженням зусиль щодо порушення прав пана Навального і придушення політичного плюралізму, як раніше було встановлено ЄСПЛ.

Навіть працюючи з Росією для просування інтересів США, ми будемо тісно координувати свої дії з нашими союзниками і партнерами, щоб залучити Росію до відповідальності за невиконання прав своїх громадян", - йдеться в тексті заяви.

Читайте також: Навальний, ВООЗ і Тунберг: стали відомі номінанти на Нобелівську премію миру

Також вирок Навальному засудили представники Канади та Великої Британії.

Глава МЗС ФРН Хайко Маас засудив вирок, винесений російському опозиціонеру Олексію Навальному.

«Це гіркий удар по основних свобод і верховенства закону в Росії. Уже в 2017 році Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) піддав критиці кримінальне переслідування у цій справі і назвав вирок довільним. Олексій Навальний повинен бути негайно звільнений», - йдеться в повідомленні міністра в Twitter.

Влада Великої Британії також закликали звільнити російського опозиціонера.

«Велика Британія закликає негайно і без будь-яких умов звільнити Олексія Навального і всіх мирних демонстрантів і журналістів, затриманих за останні два тижні», - йдеться в заяві міністра закордонних справ Великої Британії Домініка Рааба.

Рааб додав, що вирок показує, що "Росія не може дотримуватися самих базових зобов'язань, що очікуються від будь-якого відповідального члена міжнародного співтовариства.

Детальніше про те, чому Кремль пішов на загострення ситуації навколо опозиціонера? Чому Навальний, знаючи про загрозу арешту, все ж повернувся в Росію? Про це читайте в статті Олексія Коваля «Путіну потрібен Навальний» в ZN.UA.