UA / RU
Підтримати ZN.ua

США, Японія та Південна Корея створять “гарячу лінію” для термінового зв'язку між лідерами трьох країн

Цього тижня лідери трьох країн проведуть саміт у США.

Очікується, що на саміті, який Сполучені Штати проведуть цього тижня з Японією та Південною Кореєю, буде досягнуто домовленості про створення гарячої лінії для термінового зв'язку між лідерами трьох країн. Про це повідомляє KYODO.

За словами координатора з питань Індо-Тихоокеанського регіону в Раді національної безпеки США Курта Кемпбелла, про цей план буде оголошено у п'ятницю, 18 серпня, у межах "дуже амбітного набору ініціатив, спрямованих на закріплення тристоронньої взаємодії, як зараз, так і в майбутньому".

Читайте також: Японія, США та Південна Корея обговорюють проведення регулярних самітів на тлі загрози з боку КНДР та Китаю — Kyodo

"Ми збираємося інвестувати в технології, щоб мати тристоронню гарячу лінію для спілкування лідерів та інших членів їхніх урядів у критичних обставинах”, - сказав Кемпбелл

Він додав, що головною метою першого окремого саміту між трьома країнами, який президент США Джо Байден проведе у своїй резиденції Кемп-Девід під Вашингтоном, є зробити тристоронню співпрацю "значно ширшою, глибшою та міцнішою", зробивши кроки, які не дозволять нинішньому прогресу бути відкинутим у майбутньому.

Високопоставлені американські чиновники заявили, що Байден, прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда і президент Південної Кореї Юн Сок Йоль погодяться розширити співпрацю на низку сфер, включаючи напівпровідники, штучний інтелект і освіту, а також допомогу в розвитку в інших частинах Індо-Тихоокеанського регіону.

Очікується, що в питаннях безпеки лідери домовляться частіше проводити спільні навчання збройних сил трьох країн і обмінюватися інформацією в режимі реального часу про ракетні запуски з Північної Кореї.

За словами Кемпбелла, лідери також обговорять війну РФ проти України та необхідність підтримання миру і стабільності у Тайванській протоці, демонструючи світові, що ця тристороння співпраця буде критично важливою для Індо-Тихоокеанського регіону в майбутньому.

Читайте також: Японія та США розробляють систему, яка збиватиме гіперзвукові ракети

Раніше повідомлялося, що лідери США, Японії та Південної Кореї домовляться про проведення тристоронніх самітів на регулярній основі, принаймні раз на рік.

Щиро вітаючи поліпшення зв'язків між Японією і Південною Кореєю, чиї гіркі спогади про воєнні часи довго розділяли їх, адміністрація Байдена прагне посилити співпрацю зі своїми ключовими союзниками в Азії.  На тлі зростання впливу Китаю та войовничості Північної Кореї американські чиновники прагнуть інституціоналізувати тристоронній механізм як ніколи раніше.