UA / RU
Підтримати ZN.ua

США і Венесуела почнуть діалог з відновлення відносин до посольського рівня

Сполучені Штати і Венесуела погодилися почати діалог з метою відновлення відносин. Найближчою метою двосторонніх контактів на високому рівні має стати призначення послів.

За словами держсекретаря США Джона Керрі, Сполучені Штати і Венесуела погодилися почати діалог з метою відновлення відносин до посольського рівня та недопущення подальшого погіршення двосторонніх зв'язків, яке тривало понад десятиліття.

У середу, 5 червня Керрі обговорював відновлення відносин між Вашингтоном і Каракасом з міністром закордонних справ Венесуели Еліасом Хауа. Зустріч проходила на полях сесії Генеральної асамблеї Організації американських держав (ОАД) в Антигуа-Гватемала. Це була перша зустріч на високому рівні між Венесуелою і США за останні кілька років.

Незадовго до неї венесуельська влада депортувала американського кінопродюсера Тімоті Трейсі, заарештованого в квітні за звинуваченнями у шпигунстві на користь Вашингтона.

"Сьогодні ми погодилися з тим, що хотіли б бачити, що наші країни знайшли новий шлях вперед", - заявив Міллер журналістам після зустрічі. Ідея в тому, продовжив він, щоб "почати змінювати діалог між нашими країнами в надії незабаром призначити послів".

Керрі вітав "позитивний розвиток ситуації з поверненням громадянина США і закликав обидві сторони до встановлення конструктивних відносин. "Думаю, це був дуже важливий крок. Ми провели досить багато часу, близько 40 хвилин, розмовляючи про можливості, які відкриваються для обох наших країн", - сказав Керрі.

Венесуела є затятим критиком США в Латинській Америці, і Вашингтон не поспішав з визнанням наступника Уго Чавеса Ніколаса Мадуро в якості президента Венесуели, вказуючи на звинувачення в підтасовуваннях на виборах, з якими виступила опозиція.

У своєму виступі на Генеральній асамблеї ОАД Керрі не став особливо зупинятися на відносинах з Венесуелою, але знову висловив стурбованість США тим, що деякі країни півкулі відступають від зобов'язань підтримувати демократію і намагаються послабити інститути ОАД, які займаються моніторингом ситуації з правами людини. !zn

Читайте також:

Новий президент Венесуели виступив з жорсткою критикою на США

США сумніваються в легітимності нового президента Венесуели

Новий президент Венесуели вирішив проявити жорсткість" до демонстрантів

Ставленик Чавеса з мінімальним відривом переміг на виборах у Венесуелі