UA / RU
Підтримати ZN.ua

США і Китай домовилися будувати відносини по-новому

Обама схвалив "мирний розвиток Китаю як світової держави" і додав, що це вигідно не тільки США, але і всій світовій спільноті.

Лідери США і КНР Барак Обама і Сі Цзіньпін будуть вибудовувати "нову модель двосторонніх відносин". Про це стало відомо після закритих переговорів лідерів у каліфорнійському маєтку Саннілендс. На зустрічі був присутній голова Держдепу Джон Керрі і помічник президента з національної безпеки Том Донілон.

Центральною темою переговорів стала проблема кібербезпеки. Обама заявив, що обидві країни повинні мати чітке розуміння того, як вони будуть працювати в цьому напрямку. Для цього потрібні окремі документи і протоколи - незабаром їх почнуть готувати. Сі Цзіньпін погодився з цією позицією, зазначивши, що Пекін "не раз ставав жертвою хакерських атак". Він також підкреслив важливість співробітництва у військовій та економічній сферах.

Обама схвалив "мирний розвиток Китаю як світової держави" і додав, що це вигідно не тільки США, але і всієї світової спільноти. Лідери обговорили також ситуацію навколо КНДР і погіршення клімату в світі. Що стосується ситуації з дотриманням прав людини, Обама нагадав, що США і надалі в переговорах з китайською стороною будуть підкреслювати важливість цієї теми. Сі Цзіньпін звернув увагу на необхідність активізувати двосторонню співпрацю у військовій та економічній сферах і запросив американського президента в Китай. !zn

Читайте також:

Китайські хакери вкрали з Пентагону креслення найбільш дорогого американського літака F-35

Китай ввів війська в Таджикистан

МЗС Китаю спростував звинувачення США в кибершпіонажі

Україна побудувала для Китаю найбільш великий в світі десантний корабель на повітряній подушці