UA / RU
Підтримати ZN.ua

США і ЄС закликають до відновлення мирних переговорів в Афганістані

У країні поновилися внутрішньоафганські конфлікти.

Сполучені Штати і Європейський союз закликали п'ятницю до негайного відновлення внутрішньоафганських переговорів і засудили талібів за широкомасштабні напади, коли іноземні війська залишають країну.

Представники Вашингтона, ЄС, НАТО та інших європейських країн зустрілися в четвер у Берліні, коли США і інші іноземні сили почали виведення військ.

Президент США Джо Байден заявив, що вивід буде завершено до 11 вересня, до 20-ї річниці терактів, які спровокували вторгнення США до Афганістану.

Зустріч в Берліні завершилася заявою, в якій «міститься заклик до негайного відновлення без попередніх умов переговорів по суті про майбутнє Афганістану», передає AFP.

Переговори повинні виробити «компромісні позиції по розділенню влади, які можуть призвести до інклюзивного і легітимного уряду».

«Процес виведення військ не повинен служити виправданням для Талібану, щоб призупинити мирний процес», - додали в ньому.

Кабульське уряд і Талібан почали безпрецедентні переговори у вересні в Катарі, але їм не вдалося домогтися прогресу.

Туреччина повинна була провести конференцію щодо Афганістану в кінці квітня, але вона була відкладена на невизначений термін через відмову Талібану приїхати. Вони протестували проти відстрочки виведення військ США, яку Дональд Трамп спочатку призначив на 1 травня.

З тих пір, як іноземні війська почали виводитися з Афганістану, урядові сили і таліби вступили в запеклі бої, особливо в провінції Гільменд.

Військові літаки США допомогли відбити наступ талібів, в результаті якого тисячі афганців були змушені тікати зі своїх будинків в районі Лашкаргах в провінції Гільменд.

Читайте також: Теракт у Афганістані – 27 загиблих 60 поранених

Після двох місяців боїв таліби також захопили північний округ і в південній провінції Кандагар взяли другу за величиною греблю в країні.

У заяві, опублікованій після берлінських переговорів, «рішуче засуджується насильство, що в Афганістані, за яке в значній мірі відповідальні таліби».

Байден також закликав Талібан "припинити неоголошений весняний наступ".

«Будь-який напад талібів на наші війська в цей період буде зустрінуте рішучою відповіддю», - йдеться в заяві.

Раніше також повідомлялося про те, що Азербайджан планує вивести своїх миротворців з Афганістану.