UA / RU
Підтримати ZN.ua

США і ЄС визначилися з оцінкою виборів у Грузії

Західні спостерігачі звернули увагу на ряд порушень на грузинських виборах.

Парламентські вибори в Грузії були вільними і конкурентними, але без порушень все де не обійшлося. До такого висновку прийшли в США і Євросоюзі на підставі повідомлень міжнародних спостерігачів, передає «Інтерфакс-Україна».

«Посольство США погодужється з попередньою оцінкою Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, що парламентські вибори в Грузії були проведені в конкурентному середовищі і в цілому з дотриманням основних свобод», - йдеться в заяві посольства США в Тбілісі, поширеному в неділю, 1 листопада.

Аналогічну заяву зробила Європейська зовнішньополітична служба, посилаючись на спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ і Парламентських асамблей ОБСЄ, Ради Європи та НАТО.

У США і ЄС відзначили високу явку виборців, незважаючи на те, що вибори проводилися в непростих умовах пандемії COVID-19.

Відзначивши плюралізм думок і роботу вільних медіа, в США і ЄС звернули увагу на такі порушення: спроби підкупу виборців протягом кампанії і в день виборів, «стирання кордонів між партією влади і державою», а також випадки насильства щодо спостерігачів і журналістів. Однак ці факти не є достатньою підставою для того, щоб поставити під сумнів легітимність виборів.

У заявах американських і європейських дипломатів сказано, що вони підтримують використання партіями та громадянами правових процедур для пред'явлення скарг на порушення.

«Європейський Союз підтримує демократичну, стабільну, процвітаючу і інклюзивну Грузію і продовжує підтримувати процес політичної асоціації та економічної інтеграції країни з ЄС відповідно до її Угод про асоціацію», - відзначили в ЄС.

Читайте також: Зменшення кількості мажоритарників та нова виборча система: у Грузії відбуваються парламентські вибори

31 жовтня в Грузії відбулися парламентські вибори, в яких брали участь 50 політичних партій і блоків.

За даними ЦВК, правляча партія «Грузинська мрія» отримала 48,15% голосів, а блок «Єдиний національний рух - Об'єднана опозиція» - 27,14%. Представники низки опозиційних партій звинуватили владу у фальсифікації результатів голосування, заявили про відмову від депутатських мандатів і закликали прихильників виходити на протести.

Про перипетії передвиборної кампанії читайте в статті Миколи Замикули «Між« Мрією» і «Рухом».