UA / RU
Підтримати ZN.ua

США готуються змусити Росію знищити ракети середньої і малої дальності

За словами заступника держсекретаря Роуз Готтемюллер, Росію треба змусити виконувати умови щодо ліквідації РСМД, інакше США доведеться розглянути військові та економічні варіанти відповіді на дії Росії.

Сполученим Штатам необхідно домогтися від Росії виконання пунктів договору, які на даний момент вона порушує. Про це заявила заступник держсекретаря з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Роуз Готтемюллер в комітеті палати представників Конгресу США.

"Ми повинні розглядати не тільки дипломатичні заходи тиску, але й військові та економічні", - заявила Готтемюллер. При цьому вона негативно висловилася на пропозицію одного з конгресменів вийти з договору. "Якщо ми покинемо договір, то це дасть Росії повну свободу дій", - додала вона.

Готтемюллер визнала, що не за всіма пунктами Росія не виконує договір. Наприклад, РФ дотримується умов про проведення ядерних випробуваннь. По деяким пунктам у США є тільки деякі побоювання - це стосується, зокрема, Договору про відкрите небо.

Ще в липні адміністрація Барака Обами звинуватила Росію в порушенні пунктів договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Договір був підписаний в 1987 році, і згідно йому, Вашингтон і Москва за цей час скоротили значну кількість даного озброєння. Але, за словами заступника держсекретаря США, останнім часом Росія порушує договір.

Читайте також: Байден і прем'єр Естонії обговорили додаткову фіндопомогу для реформ в Україні

В той же час, у Генштабі РФ вважають, що США і ЄС намагаються нейтралізувати ядерні сили Росії. Про це заявив начальник Генштабу ЗС РФ генерал армії Валерій Герасимов, виступаючи перед військовими аташе 50-ти країн світу.