UA / RU
Підтримати ZN.ua

США домовились з Нідерландами та Японією про обмеження для виробництва мікросхем у Китаї

Угода вважається певною перемогою Байдена, який прагне стримати військовий прогрес Пекіна.

США досягли угоди з Нідерландами та Японією щодо обмеження експорту деяких передових машин для виробництва мікросхем у Китаї, повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з цим питанням.

Читайте також: У Нідерландах заарештували чоловіка за підозрою у переправленні мікросхем до Росії

Нагадаємо, раніше видання The Wall Street Journal повідомляло, що лише за перші пів року війни постачання мікросхем з Китаю до РФ зросли більш ніж удвічі — до $50 млн. Попри заяви про нейтральність, Китай продає Москві товари, необхідні для продовження війни, зазначалось у статті. Наприклад, експорт оксиду алюмінію, що є важливим елементом у виробництві зброї, у 400 разів перевищив показники 2021 року. Суттєво зросло і постачання друкованих плат.

Читайте також: Білий дім закликає виробників мікросхем готуватися до перебоїв поставок матеріалів із Росії, що зачепить і українських експортерів

Повертаючись до даних Bloomberg, угода поширить певні заходи експортного контролю, прийняті Штатами в жовтні, на компанії, розташовані в двох союзних державах. Зокрема, йдеться про компанії ASML Holding NV (ASML.AS), Nikon Corp (7731.T) і Tokyo Electron Ltd (8035.T).

Офіційні особи з Нідерландів і Японії обговорювали вищезгадане з радником Білого дому з питань нацбезпеки Джейком Салліваном.

А Джон Кірбі, речник Білого дому з питань національної безпеки, раніше сказав журналістам, що йдеться про питання,  «важливі для всіх трьох сторін». «Безпека нових технологій буде на порядку денному», — додав він.

Читайте також: Іноземні компанії продовжують виробляти чипи для ГЛОНАСС, через яку РФ наводить ракети на Україну – ГУР

Угода вважається певною перемогою Байдена, який прагне стримати військовий прогрес Пекіна, відрізавши країну від мікро-напівпровідників. Але головний виконавчий директор ASML Пітер Веннінк попередив, що кампанія США може мати непередбачені наслідки, передбачивши, що Китай сам розроблятиме технологію, а не імпортуватиме її.