UA / RU
Підтримати ZN.ua

США до 2016 року повністю виведуть війська з Афганістану

США разом із союзниками і афганським урядом прийняли рішення завершити військову місію в Афганістані.

Сполучені Штати завершують свою військову місію в Афганістані у 2014 році. До початку 2015 року на території країни залишаться 9,8 тис. американських військовослужбовців, до кінця наступного року їх стане вдвічі менше, а ще через рік планується повністю вивести американські війська з країни.

Про це заявив президент США Барак Обама, виступаючи у Білому домі.

"Ми завершуємо ту роботу, яку почали. За останні кілька років ми працювали над переданням відповідальності за безпеку у країні афганському народу, - заявив Обама. - Рік тому афганські війська взяли на себе командування військовими операціями. Відтоді їхня чисельність і міць продовжувала зростати, в той час як вони йшли на величезні жертви заради своєї країни. Це, у свою чергу, дозволило нам скоротити чисельність наших власних військ (в Афганістані) зі 100 тис. до приблизно 32 тис. на сьогоднішній день".

"2014 рік буде поворотним. Разом з нашими союзниками і афганським урядом ми прийняли рішення, що в цьому році ми завершимо нашу військову місію в Афганістані", - сказав глава держави.

При цьому президент зазначив, що США "відкриті для співпраці з Афганістаном після 2014 року за двома основними напрямками: підготовка афганських військ і підтримка контртерористичних операцій проти бойовиків "Аль-Каїди".

Також Обама підкреслив, що США розглядають таку військову присутність після 2014 року тільки у тому випадку, якщо уряд Афганістану підпише двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки, яку вже обговорювали наші уряди". "Двоє кандидатів в останньому турі президентських виборів вказали, що негайно підпишуть цю угоду після вступу на посаду", - додав глава держави.

Крім того, як повідомив офіційний представник Білого дому, глава держави провів телефонну розмову з лідерами Афганістану, Німеччини, Великобританії та Італії, у якій обговорив майбутнє виведення американських військ з території Афганістану. "Сьогодні вранці Обама говорив по телефону з президентом (Афганістану Хамідом) Карзаєм, щоб повідомити йому про своє рішення", - розповів офіційний представник Білого дому в бесіді з журналістами.

Двостороння угода про співробітництво у сфері безпеки між Вашингтоном і Кабулом буде регламентувати присутність американського військового контингенту в Афганістані після 2014 року.

Збереження військової присутності в Афганістані після 2014 року обійдеться бюджету США приблизно в $ 20 млрд. заявив в інтерв'ю телеканалу СNN заступник помічника американського президента з національної безпеки Тоні Блінкен. !zn

Читайте також:

США і Афганістан домовилися про перебування військ після 2014 року