UA / RU
Підтримати ZN.ua

США дали шанс Башару Асаду уникнути війни: віддати всю хімзброю

Держсекретар США Джон Керрі заявив, що президент Сирії Башар Асад може запобігти вторгненню західної коаліції, якщо протягом тижня передасть всю хімічну зброю міжнародному співтовариству.

Держсекретар США Джон Керрі заявив, що сирійський президент Башар Асад може запобігти завданню удару по Сирії, якщо до кінця тижня передасть міжнародному співтовариству всю наявну у нього хімічню зброю і допустить до країни експертів ООН.

Таку заяву Керрі зробив під час спільної прес-конференції з головою британського МЗС Вільямом Хейгом у Лондоні.

При цьому голова Держдепартаменту висловив сумнів, що Асад зробить такий крок, і засумнівався в тому, що йому можна довіряти.

Керрі також неодноразово підкреслив, що звірства режиму Асада щодо свого народу не повинні залишитися без покарання.

"Президент Барак Обама, я і всі інші розуміємо необхідність політичного врегулювання. Ми розуміємо, що військова операція не може бути рішенням проблеми. У нас немає ілюзій з цього приводу. Але для мирного врегулювання необхідні умови", - пояснив Джон Керрі.

Його підтримав і Вільям Хейг, закликавши жорстко реагувати на дії тих, хто застосовував хімічну зброю. За його словами, все більше країн "Великої двадцятки" підписують декларацію щодо Сирії, і готові підтримати проведення військової операції в цій країні без санкції Ради безпеки ООН.

Нагадаємо, після хімічної атаки під Дамаском 21 серпня, відповідальність за яку Вашингтон поклав на уряд Башара Асада, Барак Обама прийняв рішення про завдання військового удару по Сирії. За словами Обами, запропоновані ним військові дії знизять здатність президента Асада використовувати хімічну зброю "зараз і в майбутньому".

Плани Обами ще необхідно схвалити Конгресу, проте відомо, що підтримкою частини сенаторів президент вже заручився. Втім, як головнокомандувач збройних сил США, Обама може віддати наказ про удар по Сирії і без санкції Конгресу.

Сирійська влада заперечує звинувачення у застосуванні хімічної зброї. За словами Башара Асада, такі дії були б нелогічними, оскільки саме в цей період за офіційним запрошенням Дамаска в країні перебувала група експертів ООН. Крім того, Асад впевнений, що вторгнення західних країн може спричинити більш широкий конфлікт в регіоні. !zn

Читайте також:

Американські телеканали показали жертв хімічної атаки в Сирії

Путін і Обама обговорили Сирію віч-на-віч: "Протиріччя зберігаються"

Росія вважає, що зарин у Сирії могла застосовувати не влада, а бойовики

Військовий удар по Сирії коштуватиме США десятки мільйонів доларів