UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Справа Сноудена" : США вели прослуховування у відомствах Євросоюзу

США шпигували в структурах ЄС з допомогою підслуховуючих пристроїв, отримавши доступ до внутрішніх комп'ютерних мереж співробітників різних відомств ЄС.

Спецслужби США встановили підслуховуючі пристрої в офісах Євросоюзу і отримали доступ до внутрішніх комп'ютерних мереж співробітників різних відомств ЄС

Як пише німецький журнал Spiegel, відповідний документ показав виданню колишній співробітник ЦРУ і Агентства національної безпеки (АНБ) США Едвард Сноуден.

Згідно з цим документом, американське Агентство національної безпеки (АНБ) прямо називає Євросоюз об'єктом для розвідки.

Spiegel повідомляє, що співробітникам видання "вдалося частково ознайомитися з документами спецслужб, які знаходяться у розпорядженні Сноудена. У документі, позначеному грифом "цілком таємно" і датованому вереснем 2010 року, докладно описана вся процедура електронного стеження" за представниками дипломатичних структур Євросоюзу.

За свідченням німецького видання, в будівлях представництв "були встановлені прослуховуючі пристрої, за допомогою яких перехоплювалися розмови європейських дипломатів. Крім цього експерти "проникали у внутрішню комп'ютерну мережу", що дозволило читати електронну переписку і ознайомлюватися зі службовими документами.

Раніше стало відомо, що віце-президент США Джо Байден звернувся до президента Еквадору Рафаеля Корреа з проханням не надавати притулок Едварду Сноудену.

- Сноудену підказали "найбільш надійний варіант": купити ushanka і жити на dacha

Екс-співробітник технічних служб Агентства національної безпеки Едвард Сноуден передав пресі інформацію про те, що спецслужби США і Великобританії стежать за телефонними переговорами та електронною перепискою мільйонів громадян як цих двох, так і інших країн.

Едвард Сноуден прибув до Москви з Гонконгу 23 червня. Повідомлялося, що у нього немає російської візи і він буде перебувати в аеропорту "Шереметьєво" до свого відльоту на Кубу 24 червня. Проте в літаку, який вилетів з Москви до Гавани, Сноудена не виявилося. За даними ЗМІ, він не залишав транзитної зони московського аеропорту.

Під час перебування в Москві до колишнього агента ЦРУ приїжджали еквадорські дипломати, які взяли у нього запит про політичний притулок. Раніше таке ж неофіційне прохання він відправив в Ісландію.

Сноуден переховується від американської влади, що звинувачує його з ряду статей через організований ним виток інформації про стеження спецслужб США за громадянами. Завдяки Сноудену, стало відомо, що у США діє секретна програма PRISM, яка дозволяє Агентству національної безпеки збирати дані про користувачів інтернету і клієнтів великих американських стільникових операторів. Влада США на захист програми стверджувала, що використовувала її тільки для запобігання терактам.

Після публікації викриттів Сноуден переховувався в Гонконзі, звідки прилетів до Москви. Влада США намагалася домогтися його екстрадиції від влади як Гонконгу, так і РФ, проте поки не досягла успіху. !zn

Читайте також:

Втікач екс-співробітник ЦРУ Сноуден видав нові секрети кіберрозвідки США

Британські букмекери почали приймати ставки, куди Сноуден відлетить з Москви

Путін порівняв Сноудена і Ассанджа з верескливими поросятами