UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Справа Сноудена" може дати імпульс укладенню російсько-американської угоди про взаємну видачу

Саме відсутність такої угоди не дозволяє російській стороні розглядати питання про видачу втікача-співробітника спецслужб, що загубився в аеропорту Шереметьєво.

Ситуація навколо колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена може підштовхнути США і Росію до розробки і підписання договору про видачу, заявило "Інтерфаксу" поінформоване джерело в Москві.

"Саме відсутність подібної угоди не дозволяє російській стороні розглядати питання про видачу побіжного співробітника спецслужб, що загубився в аеропорту "Шереметьєво". Американська сторона, у свою чергу, хоч і заявляє про зворотне, також не поспішає направляти до Москви офіційний запит про видачу позбавленого свого паспорта громадянина", - сказав співрозмовник агентства.

Він зазначив, що ще в травні минулого року генеральна прокуратура Росії пропонувала американським колегам укласти договір про видачу, як заставу "виходу на новий рівень взаємодії у сфері боротьби зі злочинністю".

- Путін порівняв Сноудена і Ассанджа з верескливими поросятами

В ході зустрічі генпрокурора РФ Юрія Чайки з міністром юстиції, генеральним прокурором США Еріком Холдером російська сторона передала американським партнерам проект угоди про співпрацю, який, на думку російських прокурорів, відкрив би більш широкі можливості взаємодії, у тому числі при підготовці та розгляді конкретних запитів.

"На жаль, досі російська сторона не отримала відповіді від влади США", - констатувало джерело.

За його даними, американці не йдуть на договір про видачу, посилаючись на те, що російська Конституція не дозволяє видавати за кордон своїх громадян. "Правда, при цьому в США підписано договір про видачу з Францією, Конституція якої також забороняє видачу своїх громадян", - зауважив співрозмовник агентства.

На днях президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може видати Е.Сноудена на тій підставі, що між двома країнами немає договору про видачу.

Екс-співробітник технічних служб Агентства національної безпеки Едвард Сноуден передав пресі інформацію про те, що спецслужби США і Великобританії стежать за телефонними переговорами та електронною перепискою мільйонів громадян як цих двох, так і інших країн.

Едвард Сноуден прибув до Москви з Гонконгу 23 червня. Повідомлялося, що у нього немає російської візи і він буде перебувати в аеропорту "Шереметьєво" до свого відльоту на Кубу 24 червня. Проте в літаку, який вилетів з Москви до Гавани, Сноудена не виявилося. За даними ЗМІ, він не залишав транзитної зони московського аеропорту.

Під час перебування в Москві до колишнього агента ЦРУ приїжджали еквадорські дипломати, які взяли в нього запит про політичний притулок. Раніше таке ж неофіційне прохання він відправив в Ісландію.

Сноуден переховується від американської влади, яка звинувачує його за низкою статей через організований ним виток інформації про стеження спецслужб США за громадянами. Завдяки Сноудену, стало відомо, що в США діє секретна програма PRISM, яка дозволяє Агентству національної безпеки збирати дані про користувачів інтернету і клієнтів великих американських стільникових операторів. Влада США на захист програми стверджували, що використовують її тільки для запобігання терактів.

Після публікації викриттів Сноуден переховувався в Гонконзі, звідки прилетів до Москви. Влада США намагалася домогтися його екстрадиції від влади як Гонконгу, так і РФ, проте поки не добилася успіху.

Читайте також:

Побіжний екс-співробітник ЦРУ Сноуден видав нові секрети кіберрозвідки США

Британські букмекери почали приймати ставки, куди Сноуден відлетить з Москви

Сноудену підказали "найбільш надійний варіант": купити ushanka і жити на dacha