UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сполучені Штати стежать за незвичною активністю РФ біля українського кордону

У місії США при ОБСЄ заявили, що будь-які ескалаційні або агресивні дії будуть викликати велике занепокоєння у Сполучених Штатів.

В. о. заступника керівника місії США при ОБСЄ  Елізабет Розенсток-Сіллер завила, що Сполучені Штати Америки знають про публічні повідомлення про незвичну активність РФ біля українського кордону, передає «Укрінформ». За її словами США уважно спостерігають за розвитком подій у регіоні.

«Нам відомі публічні повідомлення про незвичну військову активність Росії поблизу України. Я не можу говорити про російські наміри, але ми, як завжди, уважно спостерігаємо за регіоном. І як ми чітко заявляли у минулому, будь-які ескалаційні або агресивні дії будуть викликати велике занепокоєння у Сполучених Штатів. Ми продовжуємо підтримувати деескалацію в регіоні та дипломатичне врегулювання конфлікту на сході України», – заявила Елізабет Розенсток-Сіллер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні. 

Вона нагадала, що агресія РФ проти України за майже вісім років забрала понад 13 тисяч життів. Крім того, десятки тисяч людей отримали поранення, а близько 1,6 млн жителів України стали внутрішньо переміщеними особами.

«Ми закликаємо Росію припинити агресію, дотримуватися режиму припинення вогню, виконувати свої Мінські зобов’язання та вивести свої сили з суверенної території України», - заявила представниця місії США в ОБСЄ. 

Читайте також: Російських військ біля України побільшає – Міноборони

Нагадаємо, упродовж декількох останніх тижнів Росія знову почала стягувати свої війська та техніку до кордонів з Україною. Переміщення військ РФ на тлі напруженості між Москвою та НАТО викликало занепокоєння у США та ЄС.

Politico опублікувало супутникові знімки російських військ біля кордонів України. Їх зробила компанія Maxar Technologies. На фото - самохідна артилерійська установка та інша техніка у Єльні (Росія).

У Міноборони України заявили, що на початок листопада 2021 року поблизу українського кордону та на тимчасово окупованих Росією територіях було зосереджено угруповання військ загальною чисельністю близько 90 тисяч осіб.