UA / RU
Підтримати ZN.ua

Співробітник СММ ОБСЄ передав у ФСБ ряд внутрішніх документів місії - ЗМІ

Серед даних, які могли потрапити до розвідників РФ, були, зокрема, відомості про співробітників місії.

Внутрішні документи спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на сході України могли опинитися у руках російської ФСБ завдяки "кроту" у складі місії, повідомляє Deutsche Welle із посиланням на власне розслідування німецького телеканалу ARD.

У розпорядженні тележурналістів опинилася копія цифрового носія даних, який був переданий "кротом" своєму куратору з ФСБ. Серед іншого, повідомляє телеканал, ФСБ змогла отримати доступ до внутрішніх звітів СММ ОБСЄ, листування заступника глави місії Олександра Хуга і детальних планів об'єктів ОБСЄ.

Серед даних, які могли потрапити до розвідникам РФ, були, зокрема, відомості про співробітників місії: риси характеру, а також особисті звички і уподобання - аж до відомостей про те, який тип жінок їм подобається, про їх пристрасті до алкоголю і фінансове становище, уточнює німецький телеканал.

Передбачається, що документи потрапили до російських спецслужб з рук одного з співробітників місії, що має доступ до зазначеної документації.

Заступник голови місії Олександер Хуг, коментуючи цю ситуацію, заявив телеканалу, що в місії постараються розібратися з ймовірним витоком даних.

"Ми приймаємо всерйоз цю ситуацію. Але нам необхідні подробиці, щоб провести перевірку цієї події і в разі потреби вжити відповідні заходи", - зазначив він.

Пізніше стало відомо, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ проведе внутрішнє розслідування у зв'язку з підозрами у шпигунстві в її лавах. Представник СММ Ірина Коробко в інтерв'ю агентству AFP в Києві в середу, 18 липня, назвала "важким ударом" звинувачення, які прозвучали в передачі Fakt німецького суспільно-правового телеканалу ARD.

"ОБСЄ, безумовно, перевірить, що сталося і як це сталося", - сказала Коробко.

Чисельність СММ ОБСЄ на сході України становить близько 600 чоловік. Це єдина незалежна наглядова місія в регіоні, яка щодня передає інформацію про події, що відбуваються там бойових діях. При цьому спостерігачі місії ОБСЄ в Донбасі постійно піддаються тиску з боку Росії.

Нагадаємо, 30 травня спостерігачі ОБСЄ доповіли про черговий випадок, коли поблизу їх патруля в Донбасі пролунав вибух. Інцидент відбувся неподалік від Петровського, що в 41 км від окупованого Донецька.

Днем раніше в штабі ООС повідомили про те, що спостерігачів ОБСЄ обстріляли під час запуску безпілотного літального апарату. Розрив міни відбувся на відстані близько 250 метрів від автомобіля ОБСЄ.

Під час зустрічі співробітників Місії зі спецпредставником Державного департаменту США з питань України Куртом Волкером вони поскаржилися на те, що не можуть отримати допуск до україно-російського кордону, що змушує організацію підозрювати, що російська сторона щось приховує.