UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спікер парламенту Канади вибачився за запрошення на зустріч із Зеленським ветерана дивізії "Галичина"

Рота  заявив, що згодом дізнався "додаткову інформацію" про колишнього члена дивізії "Галичина".

Спікер парламенту Канади  Ентоні Рота вибачився за запрошення на зустріч з президентом України Володимиром Зеленським ветерана Другої світової війни Ярослава Гуньки, інформує The Guardian.

За словами спікера, він згодом дізнався "додаткову інформацію" про колишнього члена дивізії "Галичина", натякнувши на те, що військові цієї дивізії під час Другої світової війни нібито були причетні до Голокосту, який вчинили нацисти.

"Пізніше я дізнався більше інформації (про цю людину — ред.), що змушує мене шкодувати про моє рішення. Особливо я хочу принести свої глибокі вибачення єврейським громадам у Канаді та в усьому світі. Я приймаю повну відповідальність за свої дії", —  наголосив Рота.

Він додав, що запросити Гуньку було його особистим рішенням, про яке не знав ні прем'єр Джастін Трюдо, ні інші парламентарі.

 Неурядова організація Центр вивчення Голокосту "Друзі Симона Візенталя", що розташована в Відні опублікувала заяву, в якій говориться, що підрозділ дивізії "Галичина" "несе відповідальність за масові вбивства невинних мирних жителів з рівнем жорстокості та злоби, які неможливо уявити". Це твердження повністю суперечить висновкам усіх розслідувань, що проводились після Друглї світової війни щодо діяльності дивізії "Галичина.

Ні дивізія "Галичина", ні ОУН, ні УПА, ні батальйони "Нахтіґаль" і "Роланд",  та їхні члени не були засуджені Нюрнберзьким трибуналом, а самі ці структури не були визнані злочинними.

У п'ятницю, 22 вересня, спікер Палати громад Канади Ентоні Рота вшанував 98-річного Ярослава Гуньку під час візиту президента України Володимира Зеленського. Після звернення Зеленського до парламенту, Рота представив Гуньку як героя війни.

"Він український герой, канадський герой, і ми дякуємо йому за всю його службу", — сказав Рота.

Президент України Володимир Зеленський разом з першою леді Оленою Зеленською прибули до Канади 22 вересня з неоголошеним візитом.