UA / RU
Підтримати ZN.ua

Союзники чекають від Пучдемона проголошення повної незалежності Каталонії вже зараз

Немає сенсу відкладати декларацію, враховуючи негативну позицію Мадрида щодо діалогу.

Лідер Каталонії Карлос Пучдемон виявився під тиском своїх ключових союзників, які вимагають проігнорувати вимоги Мадрида і проголосити повну незалежність регіону. Лист із таким закликом главі каталонського уряду направила ліва партія "Кандидати за народну єдність" (CUP), а також Каталонська національна асамблея, повідомляє Reuters.

Так політсила CUP, зокрема, закликала проголосити однозначну декларацію незалежності всупереч виставленим термінам від Мадрида.

"Якщо центральний уряд у Мадриді хоче продовжувати загрожувати нам і закрити нам рот, вони повинні робити це стосовно республіки, яка вже буде проголошена", – йдеться в листі партії до глави каталонського уряду.

Видання зазначає, що CUP має всього 10 місць у 135-місцевому каталонському парламенті. Але уряд Пучдемона в голосуваннях покладається саме на "Кандидатів за народну єдність", без яких у нього немає необхідної більшості голосів.

З таким же закликом виступила впливова громадська організація Каталонська національна асамблея, яка була організатором масових акцій за незалежність. Асамблея підкреслює, що сенсу відкладати декларацію незалежності, враховуючи негативну позицію Мадрида щодо діалогу, немає.

Нагадаємо, уряд Іспанії не визнав оголошення Каталонії про свою незалежність, а також вимагає від влади автономії чітко висловитися з приводу незалежності регіону до понеділка.

Якщо каталонська влада таки буде наполягати на розриві, прем'єр Іспанії Маріано Рахой дав ще один дедлайн – до четверга вона має змінити свою думку. В іншому випадку Мадрид пригрозив призупинити автономію Каталонії відповідно до статті 155 іспанської Конституції. Пучдемон сказав, що у уряду в Мадриді немає причин застосовувати статтю 155, яка означає призупинення самоврядування в регіоні, і це було б помилкою. Він каже, що це не призведе до вирішення конфлікту.