UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сотні сербів вийшли на протест через видобуток літію

Гірничодобувний гігант Rio Tinto планує видобувати літій у балканській країні.

Сотні протестувальників за охорону навколишнього середовища заблокували дороги у Белграді та інших сербських містах у суботу, обурені планами гірничодобувного гіганта Rio Tinto щодо видобутку літію у балканській країні.

Значні поклади літію, ключового компонента для акумуляторів електромобілів, виявлені навколо західного міста Лозниця, де англо-австралійська компанія почала купувати землю, але все ще чекає на зелене світло від держави, щоб почати видобуток.

У Белграді протестувальники заблокували головний міст у столиці та велике перехрестя на годину після зіткнень із силами безпеки, які зрештою дозволили їм продовжити свою акцію.

«Я тут, бо не хочу, щоби вони продавали землю моїх предків. Сербія не продається», - сказав AFP один із протестувальників, 31-річний музикант Мілан Милосавлевич.

Протестувальники також заблокували дороги у кількох інших сербських містах, включаючи Нові-Сад на півночі, центр Крагуєваца, Шабац на північному заході та західне місто Валево, повідомляє телеканал N1.

Rio Tinto виявила запаси літію у районі Лозниці у 2006 році.

За словами Весни Проданович, директора Rio Sava, дочірньої компанії Rio Tinto у Сербії, компанія має намір інвестувати у проект 2,4 мільярда доларів.