UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сонцезахисний крем «вбиває» море — The Guardian

Щорічно до 14 тонн залишків сонцезахисних засобів потрапляють в океан.

Отом Блум занурилася під воду біля тихоокеанського острова Палау. Вона підвела погляд до поверхні і побачила веселку.

«Я думала, що, можливо, пішов дощ. Але коли я підійшла ближче, то побачила, що це не веселка: це був маслянистий блиск», - каже вона. Блум зрозуміла, що ця райдужна пляма, ймовірно, виникла від сонцезахисних засобів, якими користувалися всі, хто плавав у цих водах, пише The Guardian.

«Повернувшись на човен, я взяла тюбик сонцезахисного крему і почала читати його склад», - згадує вона. Окрім того, що Блум - досвідчений дайвер, вона також косметолог, який займається розробкою органічної косметики.

У складі сонцезахисного крему були «інгредієнти», які вона ніколи б не додала у власну продукцію.

Сонцезахисний крем є важливим засобом для захисту шкіри від раку, і з огляду на те, що багато обмежень, пов’язаних з пандемією, по всьому світу починають пом’якшуватися, очікується зростання продажів такого виду товарів. В останні роки, однак, сонцезахисні креми також опинилися під пильною увагою через те, що вони потенційно токсичні для навколишнього середовища, особливо для океанів.

Оцінки різняться щодо того, скільки залишків сонцезахисних засобів потрапляють в океан щороку. Доцент кафедри екології Університету Марке в Анконі Сінзія Корінальдезі підрахувала, що 20 тисяч тонн залишків сонцезахисних засобів щорічно приносять туристи лише у північному Середземномор’ї, тоді як доктор Крейг Даунс з Екологічної лабораторії Haereticus вважає, що щорічно в районах коралових рифів викидається від 6 тисяч до 14 тисяч тонн.

Основна увага приділялася двом хімічним речовинам - ультрафіолетовим фільтрам оксибензону та октиноксату, хоча є й інші тривожні складники. Гаваї заборонили ці УФ -фільтри з січня цього року, а в 2018 році Палау оголосив про більш широкі обмеження на сонцезахисні засоби, що містять ряд хімічних речовин. Інші регіони мають подібні заборони.

Враховуючи те, що зростає кількість людей, які шукають сонцезахисні засоби, що будуть «дружніми» до природи, тоді як інші не вірять у згубний вплив сонцезахисного крему – плутанини не уникнути.

Корінальдезі - одна із вчених, переконаних у токсичності багатьох сонцезахисних засобів. Вона вивчала їхній вплив на морське середовище з початку 2000-х років.

«Нас надихнув той факт, що в Мексиці у деяких регіонах було заборонено користуватися сонцезахисними засобами перед зануренням у воду. Мексиканці помітили, що сонцезахисні засоби впливали на деякі форми життя крихких водних екосистем», - каже вона.

Коріналдезі та її колеги біологи розпочали дослідження в районах коралових рифів по всьому світу, щоб спостерігати за впливом хімічних речовин.

«Ми вперше показали, що деякі фільтри та консерванти викликали повне відбілювання коралів навіть у дуже низьких концентраціях. З того часу ми продовжуємо тестувати кілька сонцезахисних кремів, включаючи деякі «екологічно чисті» продукти, на різних морських організмах і виявили, що деякі подібні засоби викликають аномалії в ембріонах і личинках», - зазначає дослідниця.

Це включало «незворотні пошкодження» розвитку морського їжака. Додаткові дослідження, опубліковані у 2015 році, показали, що оксибензон смертельний для личинок коралів.

Хоча ми можемо вважати, що сонцезахисний крем, який використовуємо на пляжі (і дерматологи радять регулярно користуватися сонцезахисними засобами), не може мати значного впливу в порівнянні з просторами океану, дослідження Даунса показало, що це не так.

«Будь -яка прибережна зона, особливо влітку, коли пляжі переповнені людьми, знаходиться під загрозою, особливо на мілководді, де концентрація сонцезахисних засобів може досягати високих рівнів», - говорить Корінальдезі.

Хоча вплив на коралові рифи привернув найбільшу увагу, інші морські мешканці можуть постраждати, включаючи фітопланктон, дрібних ракоподібних, молюсків і риб, які підтримують харчові мережі, та інші організми, такі як морські їжаки, які є захисниками екосистем і мають важливе значення для збереження морського середовища існування.

Не тільки УФ-фільтри викликають занепокоєння. Доктор Франческа Беван з Товариства охорони морського середовища (MCS), каже, що хімікати PFAS (перфторалкіл та поліфторалкіл), відомі як «постійні хімікати», оскільки вони дуже довго розкладаються, все ще зустрічаються у деяких косметичних засобах та продукції, включаючи сонцезахисні креми, незважаючи на дію заборони ЄС. Ці хімічні речовини не просто потрапляють в море - вони також можуть просочуватися у водні шляхи, коли люди приймають душ вдома, для прикладу.

«Хімічні речовини PFAS настільки рухливі в навколишньому середовищі, що їх знайшли в Арктиці, і в місцях, які далекі від будь-якої людської діяльності. Це показує, що вони можуть рухатися по всьому світу», - каже Беван.

Товариство охорони морського середовища почало вивчати вплив сонцезахисних засобів.

«Зі зміною клімату використання сонцезахисних засобів буде тільки зростати, адже люди зараз набагато краще усвідомлюють небезпеку сонця для шкіри», - додає Беван.

Замість того, щоб з голови до ніг покривати тіло сонцезахисними засобами, Беван пропонує шукати тінь і використовувати сонцезахисний крем тільки на найбільш відкритих ділянках шкіри.

 «Обмеження використання будь-яких шкідливих хімічних речовин – це вже добре», - додає експерт.

Багато сонцезахисних кремів продаються як «безпечні». Мінеральні сонцезахисні засоби, що часто використовують оксид цинку як захист від ультрафіолетового випромінювання, були запропоновані у ролі альтернативи - про що стверджувала сама Коріналдезі. Але вона каже, що з’являються нові докази, які свідчать про те, що навіть такі сонцезахисні засоби також можуть завдавати шкоди.

«Подальші дослідження, які ми провели, показують, що мінеральні фільтри, такі як наночастинки оксиду цинку, викликають швидке відбілювання рифів, а також пошкоджують водорості та багато морських видів», - додає Коріналдезі

Тепер Коріналдезі радить людям уникати засобів, що містять деякі інгредієнти, включаючи оксибензон, октиноксат та октокрилен. Вона також говорить, що слід уникати оксиду цинку у мінеральних сонцезахисних кремах.

Споживачам нелегко розшифрувати все це, існують також інші бар’єри, окрім ціни: багато мінеральних сонцезахисних засобів залишають білий відтінок, який може бути особливо помітним на засмаглій шкірі.

«Три основні загрози для коралових рифів - це глобальне потепління, надмірний вилов риби та забруднення прибережних вод», - каже професор Террі Х'юз.

«Відбілювання коралів викликається підвищенням температури в основному через спалювання викопного палива. Ми вже бачили глобальні масштаби відбілювання коралів через рекордну спеку у 1998, 2010 та 2015–2016 роках, що охопило 50-70% рифів. Навіть найвіддаленіші рифи, далекі від масового туризму чи сонцезахисних засобів, зазнають впливу глобального потепління. Але немає прямих наукових доказів того, що використання сонцезахисних засобів людьми шкідливо впливає на коралові рифи», - додає Террі Х'юз.

«Дослідження, які показують зв'язок між сонцезахисним кремом і шкодою для коралів, були значною мірою проведені за рахунок штучних лабораторних експериментів», - говорить Хьюз.

Перехід на «безпечний для рифів» сонцезахисний крем може викликати у людей відчуття, що вони роблять достатньо для порятунку екології, коли «насправді, туристи могли б набагато більше підтримувати рифи, рідше використовуючи літаки і підтримуючи політиків, які готові до термінових заходів щодо зменшення викидів парникових газів. Боротьба зі зміною клімату - це ключ до зменшення глобальної загрози, кажуть вчені.

Корінальдезі визнає, що вплив зміни клімату, забруднення навколишнього середовища та надмірний вилов риби є головними ворогами коралових рифів. Але вона вважає, що хімікати, які використовуються у такій продукції, як сонцезахисні креми, можуть погіршити негативний вплив на морське середовище.

Після поїздки до Палау Блум почала працювати над кількома новими продуктами, включаючи сонцезахисні засоби, що мають менший вплив на навколишнє середовище.

«Я не стверджую, що сонцезахисний крем є головним фактором зменшення кількості рифів, але це одна з проблем, яку ми можемо вирішити», - додає Блум.

Читайте також: The Guardian розповіла про катастрофічні наслідки аномальної спеки

Влада Таїланду заборонила використання токсичних сонцезахисних кремів у всіх морських парках. На такий крок вона пішла через те, лосьйони, які використовують туристи, завдають шкоди коралам.

Таїланд став не першою країною, яка заборонила використання токсичних сонцезахисних кремів. Так, в 2020 році таку заборону ввела Республіка Палау, заборонені подібні засоби і на Гаваях.