UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сомалійські пірати знову активізувалися після п'ятирічного затишшя – ООН

У березні пірати напали на три судна, екіпаж одного з них досі в полоні.

Після п'ятирічного затишшя сомалійські пірати знову активізували свою розбійну діяльність. Тільки в березні вони здійснили три напади на комерційні суду, причому екіпаж одного з них досі перебуває в полоні, повідомляє Центр новин ОНН.

В ООН відзначають, що тимчасове затишшя, яке спостерігалося раніше, пояснюється успіхом спільних дій військово-морських сил різних країн, судновласників і національних сил безпеки Сомалі. За підтримки Управління ООН кримінальну відповідальність вже понесли 1300 піратів. При цьому загроза піратства біля берегів Сомалі нікуди не зникла, у зв'язку з чим в ООН закликають моряків не втрачати пильності.

За даними ООН, піратство – це добре налагоджений бізнес, який приносить величезні доходи у вигляді викупів.

Як повідомлялося, в жовтні 2016 року пірати звільнили 26 моряків з Китаю, Камбоджі, В'єтнаму і Тайваню, яких більше чотирьох років утримували в полоні в маленькому рибальському селі в Сомалі.

Найнебезпечніші, сомалійські пірати найбільш активно діяли в період з 2005 по 2012 рік. З 2008 по 2012 рік, коли вони захопили 170 судів з 3 400 членами екіпажу, було вбито 25 моряків. Ще 37 померли від голоду або покінчили з собою в полоні. За даними ряду ЗМІ, після 2012 року пірати Сомалі не зуміли захопити жодного судна. До цього за сім років вони змогли заробити на выкупах за бранців близько 400 млн доларів.