UA / RU
Підтримати ZN.ua

Союзники США все ще віддають перевагу слабкому Байдену замість непослідовного Трампа — Bloomberg

Незалежно від того, хто переможе на президентських виборах у листопаді, глобальне лідерство США буде під загрозою.

Країни, які покладаються на американську владу, не можуть прийти до тями після поганого виступу на дебатах президента Джо Байдена. Поганий виступ Байдена і його непослідовна діяльність протягом двох тижнів значно підвищили ймовірність того, що союзники, які зібралися у Вашингтоні на саміт НАТО, незабаром зіткнуться з другою адміністрацією Трампа.

Проте в основі їхнього занепокоєння лежить щось ще більш тривожне: якщо Байден не піддасться посиленому тиску демократів і не вийде з президентських перегонів, то в найближчі роки США практично напевно очолить президент, не здатний до стратегічного управління, зазначає Хел Брендс, колумніст Bloomberg Opinion.

Читайте також: Демократи Конгресу США обговорили занепокоєння щодо перспектив переобрання Байдена

"Недоліки Трампа залишаються найбільш кричущими. Він непостійний, емоційний і за своєю суттю автократичний. Його зневага до міжнародної системи, яку очолюють США, відчутна, навіть якщо деякі його критичні зауваження на адресу цієї системи не зовсім недоречні. І якщо проблеми Байдена, пов'язані з віком, домінують у новинах, то Трамп, якому в листопаді 2028 року виповниться 82 роки, сам дедалі більше схильний до психічних розладів і безглуздих висловлювань", — пише колумніст.

Більшість союзників США все ще віддають перевагу Байдену, а не Трампу. Вони, ймовірно, справедливо вважають, що краще мати президента, якому підпорядковуються компетентні радники і який підтверджує важливість глобального лідерства США, ніж більш енергійного президента, який дотримується агресивної політики.

Читайте також: Президент Байден не проходить лікування від хвороби Паркінсона – Білий дім

Вони цінують майстерність команди Байдена у створенні коаліцій для протистояння китайській та російській загрозі. І вони небезпідставно побоюються, що Трамп може завдати шкоди демократичним інституціям у США.

Однак Брендс вважає, що незалежно від того, чи буде президентом Байден або Трамп, тривоги союзників щодо надійності Америки зростуть, навіть якщо у більшості союзників немає іншого варіанту, крім як тісно співпрацювати зі США. Іноземні лідери будуть уважно стежити за тим, хто має вплив на владу у Вашингтоні, сподіваючись, що досвідчені радники зможуть компенсувати будь-які недоліки в управлінні країною.

Читайте також: Байден скорочує розрив із Трампом у ключових штатах, незважаючи на поразку в дебатах – опитування

Про те, чия перемога на президентських виборах у США піде на користь Україні пише Петро Герасименко у статті "Байден чи Трамп: хто кращий для України?