UA / RU
Підтримати ZN.ua

Союзники Ізраїля засуджують заяви міністра фінансів про голод в Газі — FT

Міністр фінансів Бецалель Смотрич заявив, що "змусити два мільйони цивільних осіб у Газі померти від голоду було б "виправдано і морально".

Європейські союзники Ізраїля засудили його ультраправого міністра фінансів після того, як він заявив, що Ізраїль може бути виправданий, коли морить голодом 2 мільйони жителів Гази, щоб змусити ХАМАС звільнити заручників. Бецалель Смотрич, важливий союзник прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу і лідер єврейської партії "Релігійний сіонізм", заявив на конференції цього тижня, що міжнародна громадськість змушує Ізраїль дозволити постачання продовольства і медикаментів в Газу для цивільного населення, повідомляє Financial Times.

"Ніхто не дозволить нам допустити, щоб два мільйони мирних жителів померли від голоду, навіть якщо це було б виправдано і морально, поки не будуть повернуті наші заручники", — сказав Смотрич 5 серпня, згідно з повідомленнями ізраїльських ЗМІ.

Посол Німеччини в Ізраїлі Штеффен Зайберт назвав ці коментарі "жахливими", Міністерство закордонних справ Франції охарактеризувало їх як "ганебні", а ЄС визначив його висловлювання як "більш ніж ганебні".

Читайте також: Понад мільйон людей в Секторі Гази страждатимуть від голоду — IPC

"Навмисний голод цивільного населення є воєнним злочином. Це ще раз демонструє його зневагу [Ізраїля] до міжнародного права і до основних принципів людяності", — заявили в  ЄС. 

Коментарі Смотрича з'явилися в той час, коли союзники Ізраїля, в тому числі США, намагаються переконати Нетаньягу збільшити обсяги допомоги, що надходить до Гази.

Раніше палестинські органи охорони здоров'я заявили, що наземна і повітряна кампанія Ізраїля в Газі призвела до загибелі понад 39 тисяч людей, переважно цивільних, і змусила більшість з 2,3 мільйона жителів анклаву покинути свої домівки.

Читайте також: Система ППО Ізраїля "Залізний купол" може не витримати нової атаки Ірану — WSJ

8 серпня стало відомо, що Ізраїль відкликав дипломатичний статус восьми норвежців, які працювали на Західному березі річки Йордан, як покарання за те, що Осло визнало Палестину як державу.