UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сноуден розсекретив назви фірм, які працювали на британську розвідку

За інформацією Сноудена, деякі фірми не тільки передавали дані про своїх користувачів, але і самі розробляли програмне забезпечення для стеження.

Німецькі видання NDR і Sueddeutsche Zeitung опублікували отримані від Едварда Сноудена документи, в яких розкриваються назви фірм, які співпрацювали з британською розвідкою.

Згідно з отриманими від Сноудена документами, британський Центр урядового зв'язку, займається електронною розвідкою, а при зборі інформації про користувачів тісно співпрацював, щонайменше, з сімома великими приватними компаніями.

За інформацією ЗМІ, у призначеній для внутрішнього користування Powerpoint-презентації, датованій 2009 роком, згадуються наступні телекомунікаційні підприємства: British Telecom, Verizon, Vodafone, Level 3, Global Crossing (у даний час належить Level 3), Interoute і Viatel, яку NDR і Sueddeutsche Zeitung називають ключовим партнером ЦУЗ. Ці фірми володіють значною частиною світової інтернет-інфраструктури: підводними оптоволоконними кабелями, магістральними мережами, обчислювальними центрами.

Ці компанії допомагали британським спецслужбам збирати дані і про користувачів на території Німеччини. Так, Level 3 експлуатує центри обробки даних у Берліні, Гамбурзі, Дюссельдорфі, Франкфурті-на-Майні та Мюнхені. А інша дружня ЦУЗ компанія - Interoute - експлуатує в Європі 102 так звані "точки присутності", 15 з яких знаходяться у Німеччині.

Раніше повідомлялося про те, що 1 серпня викривач американських спецслужб, екс-співробітник ЦРУ Едвард Сноуден, який звернувся до Росії з проханням надати йому притулок, отримав притулок у Росії.

Колишній співробітник ЦРУ Сноуден втік зі США після публікації секретних документів про стеження американських спецслужб. Згідно з цими документами, американські агенти прослуховували телефони представництва ЄС.

У середині червня 2013 року Сноуден втік до Гонконга, потім прилетів в аеропорт "Шереметьєво". Оскільки його паспорт був анульований, він не міг залишити транзитну зону аеропорту. В середині липня екс-співробітник ЦРУ відправив офіційний запит у ФМС Росії про надання йому тимчасового притулку. Зараз документ знаходиться на розгляді. !zn

Читайте також:

Конгрес США вирішив не обмежувати скандальні програми американських спецслужб зі збору даних

Спецслужби США назвали електронне стеження "благом для пересічних американців"

У Франції є своя система стеження, схожа з американською Prism - Le Monde