UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сноуден може провести у "Шереметьєво" до півроку

Для Москви безпека Сноудена є проблемою номер один: "Він - особа, яка переслідується, його життю загрожує небезпека", кажуть російські чиновники.

Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден може провести у транзитній зоні московського аеропорту "Шереметьєво" тижні і навіть місяці, повідомив голова Громадської ради при Федеральній міграційній службі РФ Володимир Волох.

"Він може перебувати у "Шереметьєво" доти, поки не визначать його правове становище. Законодавець встановив термін до трьох місяців, але процедура може бути продовжена ще на три місяці. Тобто максимум до шести місяців, він може бути в транзитній зоні", - сказав Волох, у минулому - заступник голови ФМС.

"У цілях його безпеки він знаходиться під охороною у транзитній зоні. Навіть якщо він буде перебувати у центрі тимчасового розміщення ФМС, все одно, головна проблема - його безпека. Він - особа, яка переслідується, його життю загрожує небезпека", - заявив глава ОС при ФМС.

"Поки що він для нас іноземний громадянин. Проводяться процедури з визначення його правового становища. Ми знаємо, що він Едвард Сноуден, тільки з його слів. Паспорт, який у нього був, оголошений недійсним", - сказав Волох.

- США готують санкції до країни, яка надасть притулок Сноудену

"Проводиться розгляд його клопотання про надання тимчасового притулку. Він повинен перебувати у транзитній зоні аеропорту або, за погодженням з прикордонниками, в центрі тимчасового розміщення ФМС Росії", - повідомив він.

"Якщо діяти суворо за законом, переводити його у центр тимчасового розміщення ФМС підстав немає - його правове становище не визначено", - заявив Волох.

Офіційно ФМС ситуацію зі Сноуденом не коментує.

Напередодні Волох заявив, що юридичних підстав видати Сноудена США немає. "Видача Сноудена США суперечила б всім нормам міжнародного права", - заявив він.

За його словами, Росія не може віддати Сноудена США, оскільки є учасником Женевської конвенції 1951 року про статус біженця. "Конвенція передбачає неможливість видачі іншій державі особи, якій загрожує небезпека у разі її повернення", - сказав Волох.

Окрім того, за словами голови Громадської ради при ФМС, Сноуден подав у Росії прохання про отримання тимчасового притулку і не може бути виданий США.

Сноуден втік у Гонконг у травні 2013 року, після чого оприлюднив інформацію про секретні операції спецслужб США щодо стеження в інтернеті. Екс-співробітник ЦРУ Сноуден в даний час знаходиться у транзитній зоні аеропорту "Шереметьєво".

У США домагаються видачі Сноудена, щоб пред'явити йому звинувачення на оприлюднення секретної інформації.

Сноуден звернувся з офіційним проханням про надання тимчасового притулку в Росії. !zn

Читайте також:

Адвокат передав Сноудену "Злочин і кару" Достоєвського

Москвичі кинулися допомагати Сноудену: хто грошима, хто житлом і штампом у паспорті