UA / RU
Підтримати ZN.ua

Смерть Навального знаменує кінець політичного інакомислення в Росії — The Wall Street Journal

Державні ЗМІ залишаються головним джерелом новин для більшості росіян.

Путін, який фактично керує Росією вже 24 роки й прагне продовжити своє перебування при владі ще на шість років, зараз виходить на російську політичну сцену практично без суперників. Багато з тих, хто виступав проти, опинилися у в'язниці або загинули.

З 24 лютого 2022 року Кремль запровадив закони, що карають критиків його військової кампанії, закрив доступ до незалежних ЗМІ, наклав тавро на авторів і художників, які виступають за мир, і позбавив росіян можливості публічно висловлювати свою думку щодо війни. Влада розв'язала хвилю репресій, щоб забезпечити дотримання цих законів, пише видання The Wall Street Journal.

Багато людей отримали штрафи й тривалі тюремні терміни за те, що, на думку влади, дискредитує армію або є "поширенням фейків". Сотні антикремлівських активістів втекли з країни. Російський парламент ухвалив закон, що дозволяє владі конфісковувати майно людей, засуджених за дискредитацію армії, зокрема тих, які проживають за кордоном.

Адвокати, які служили критикам уряду як остання лінія оборони від правової системи, що перебудовується для покарання інакомислення, або потрапили до в'язниці, або покинули країну. Троє адвокатів Навального зараз перебувають у в'язниці за обвинуваченням в участі в екстремістській організації, двох заарештовано заочно.

Прості росіяни позбавлені доступу до інформації, яка ставить під сумнів кремлівський наратив. Уряд Путіна заборонив соціальні медіаплатформи X, Instagram і Facebook. Хоча Telegram широко використовується як джерело інформації, державні ЗМІ залишаються головним джерелом новин для більшості росіян.

"Значна частина росіян щиро вірить, що Росія ніколи не починала воєн і ніколи їх не програвала. Тому вони схильні довіряти трансльованому образу майбутньої перемоги", — говорить президент Фонду "Петербурзька політика" Михайло Виноградов.

Ця широкомасштабна й ефективна кампанія з придушення опозиції в поєднанні з невтомною роботою державних ЗМІ розчистила поле для того, щоб Путін здобув п'ятий президентський термін. Це може забезпечити йому найдовше перебування при владі в сучасній Росії, що перевершує терміни правління Йосипа Сталіна.

Читайте також: Як Кремль проводить дезінформаційну кампанію, щоб підірвати позицію Зеленського — The Washington Post

Раніше стало відомо, що російський опозиціонер Алєксєй Навальний помер у колонії. За даними росЗМІ, у  політика нібито відірвався тромб. Але президент України Володимир Зеленський заявив, що очевидним є те, що за цим стоїть Владімір Путін. Багато світових та українських політиків відреагували на смерть російського опозиціонера. Видання Wall Street Journal описало Навального як "людину, якої Владімір Путін боїться найбільше".