UA / RU
Підтримати ZN.ua

Смерть Навального: біографія, погляди, чим відомий

Чи справді російський опозиціонер був "людиною, якої Владімір Путін боявся найбільше".

Сьогодні, 16 лютого стало відомо про смерть у колонії в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ російського опозиціонера Алєксєя Навального, про це повідомила Федеральна служба виконання покарань.

Коротко нагадаємо основні факти біографії російського політика.

Алєксєй Навальний - російський опозиційний політик, громадський діяч, юрист і блогер. Засновник "Фонду боротьби з корупцією", який розслідує корупційні зв'язки у російській владі. Писав колонки в ЗМІ, зокрема в російський Forbes.
Wall Street Journal описав Навального як "людину, якої Владімір Путін боїться найбільше".

Навальний народився 4 червня 1976 у містечку Бутинь, Московської області Росії, здобув дві вищі освіти - юридичну та економічну, згодом, 2010 році за рекомендацією російських учених і політиків, зокрема Гарі Каспарова, учився пів року в Єльському університеті. Став відомим як організатор демонстрацій проти корупції в Росії, а також проти президента Путіна і його уряду. Лауреат Премії імені Сахарова 2021 року.

Робота, політична кар'єра, громадська діяльність

Навальний володів 25 % сімейного підприємства ТОВ "Кобяковська фабрика з лозоплетіння" (в Одинцовському районі Московської області) в рівних частках разом із батьком, матір'ю і братом. Пізніше від своєї частки у фірмі позбувся. У студентські роки засновував різні комерційні фірми.

2001 року - виступив співзасновником ТОВ "Євроазійські транспортні системи". Фірма займалася логістикою, заробляючи на автомобільних вантажоперевезеннях

У 2004 році - заснував "Комітет захисту москвичів", який боровся проти точкової забудови.

2006 року був ведучим програми "Містобудівні хроніки" на радіостанції "Ехо Москви".

2008 року - заснував громадську організацію "Союз міноритарних акціонерів", яка займається захистом прав приватних інвесторів.

З 2008 року працював юристом, вів судові процеси проти найбільших російських корпорацій. Політична кар'єра Навального почалася в 2007 році, коли він отримав посаду в Демократичній партії "Яблуко". Пізніше брав участь в "Російському марші" і "Марші мільйонів".

2009 року заснував ТОВ «Навальний і партнери», одним із перших клієнтів стала його сімейна Кобяковська фабрика, але 2010 року юридичну компанію було ліквідовано.

У 2010-2012 - заснував проєкт "РосПил", який мав на меті виявлення шахрайства та недобросовісної конкуренції у державних закупівлях, створив Фонд боротьби з корупцією, що став найбільшою антикорупційною громадською організацію в Росії.

Після вступу в законну силу вироку зі справи "Кировлеса" 16 листопада 2013 року Адвокатська палата Москви позбавила Навального статусу адвоката.

У 2013 році Навальний узяв участь у виборах московського мера - посів друге місце, набравши 27% голосів.

Арешти, отруєння, ув'язнення

30 грудня 2014 року Навального засудили на 3,5 року в'язниці умовно та оштрафували на 4,4 мільйона рублів. За версією слідства, Навальні начебто викрали в шахрайський спосіб 26,7 мільйона рублів у ТОВ "Ів Роше Схід" і 4,4 мільйона рублів у ТОВ "Багатопрофільна процесингова компанія", а потім легалізували ці кошти, переказавши їх на рахунки Кобяковської фабрики з лозоплетіння, підконтрольної їхнім родичам. Але всупереч домашньому арешту опозиціонер поїхав на Манежну площу, де проходив мітинг на його підтримку. У соцмережах акцію назвали "Революцією олів'є", але вже на мітингу Навальний був заарештований поліцією. 5 січня стало відомо, що Навальний відмовився дотримуватися режиму домашнього арешту та розрізав електронний браслет, вважаючи свій арешт незаконним.

У 2016-2017 роках Навальний заявив про намір брати участь у президентських виборах-2018, але ЦВК відмовила в реєстрації через непогашену судимість у справі "Кировлеса".

2 березня 2017 року на сайті Фонду боротьби з корупцією Навального оприлюднили фільм-розслідування про резиденції прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва під назвою "Він вам не Дімон". У розслідуванні розповідалося, що на пов'язані з Медведєвим фонди були переведені як мінімум 70 мільярдів рублів грошима та майном. У фільмі стверджувалося, що все майно Мєдвєдєва придбано на хабарі від олігархів і кредити від держбанків.

У 2017 році Навального двічі обливали зеленкою вперше - в Барнаулі, а вдруге - після його виступу на форумі в Москві. У нападі опозиціонер звинуватив адміністрацію президента Росії.

У серпні 2020 Навальний був отруєний бойовою отруйною речовиною групи "Новачок", внаслідок чого впав у кому. Лікування та реабілітацію проходив у Німеччині. Після повернення до Москви у січні 2021 року його заарештували.

У лютому 2021 року Симоновський суд Москви замінив Навальному умовний термін 3,5 років у справі "Ів Роше" на реальний - 2 роки і 8 місяців колонії загального режиму.

2022 - Лефортовський районний суд Москви засудив Навального до 9 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, звинувачуючи в шахрайстві в особливо великому розмірі та неповазі до суду.

У 2023 Московський міський суд засудив Олексія Навального ще до 19 років позбавлення волі в колонії особливого режиму - його звинуватили у створенні екстремістської спільноти, фінансуванні екстремістської діяльності, закликах до екстремізму в інтернеті.

Читайте також: Смерть Навального: Як відреагували світові та українські політики

Заповіт

У 2021 році, перед тим, як поїхати до Росії, опозиціонер взяв участь у зйомках документального фільму "Навальний" канадського режисера Деніела Роера. 2023-го картина отримала премію "Оскар" у категорії "Кращий документальний фільм".

У фінальному епізоді фільму режисер попросив політика залишити послання на випадок, якщо російська влада посадить його до в'язниці або вб'є. У відповідь Навальний закликав росіян не здаватися. Ось що він сказав: "Тут у мене просто очевидна річ - не здавайтеся. Не треба, не можна здаватися. Якщо це [смерть] сталося, це означає, що ми надзвичайно сильні в цей момент, якщо вони вирішили мене вбити. Потрібно використати цю силу: не здаватися, пам'ятати про те, що ми - величезна сила, яка знаходиться під гнітом ось цих чуваків поганих лише тому, що ми не можемо усвідомити, наскільки дійсно ми сильні. Все, що потрібно для торжества зла, - це бездіяльність добрих людей . Тому бездіяти не треба".

Як повідомлялося, Навальний відбував покарання у виправній колонії № 3 у селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу. Сьогодні під час прогулянки у колонії опозиціонер відчув себе погано, практично одразу втратив свідомість. Лікарі швидкої медичної допомоги констатували смерть Навального. У нього залишилася дружина і двоє дітей.

Прессекретар російського диктатора Дмітрій Пєсков переконує, що причина смерті опозиціонера досі невідома, її повинні встановити медики. Перевірками, за його словами, займається ФСВП. Владіміру Путіну вже доповіли про інцидент.