UA / RU
Підтримати ZN.ua

Словенський екс-прем'єр отримав два роки в'язниці за хабар

Корупційна справа навколо компанії Patria набула міжнародних масштабів. Розслідування щодо неї ведуться не тільки у Словенії, але й в декількох інших країнах.

До двох років тюремного ув'язнення засудив у середу, 5 червня суд словенської столиці лідера опозиції і колишнього прем'єр-міністра Словенії Янеза Яншу.

Він був визнаний винним в отриманні великого хабара від фінської компанії Patria за сприяння у наданні їй у 2006 році контракту на постачання в республіку 135 одиниць бронетехніки на загальну суму 278 мільйонів євро. Хоча ця угода зірвалася, Янша - на той період керівник уряду - отримав свою частку "відкату", стверджувала сторона обвинувачення, що зуміла переконати в цьому членів суду. Сам Янша заперечує всі звинувачення на свою адресу і наполягає на своїй невинності.

Корупційна справа навколо компанії Patria набула міжнародних масштабів. Розслідування щодо неї ведуться не тільки у Словенії, але й в декількох інших країнах. У Фінляндії, зокрема, схожі звинувачення пред'явленіо шести підозрюваним, а в Австрії у цій справі один чоловік визнаний винним і засуджений до року в'язниці.

Експерти вважають, що цей корупційний скандал може не тільки ускладнити соціальну ситуацію в країні, що знаходиться на межі економічної кризи, але і знизити міжнародні рейтинги Словенії, яка розраховує на отримання зовнішньої фінансової допомоги.

Янша був одним з активних прихильників відокремлення Словенії від колишньої Югославії у 1991 році і двічі обіймав посаду прем'єр-міністра республіки: з 2004 по 2008 і з 2012 по березень 2013 року. Він був змушений подати у відставку у зв'язку з висунутими проти нього звинуваченнями у корупції після того, як не зміг пояснити походження більшої частини своїх доходів. !zn

Читайте також:

Італійський суд залишив чинним вирок Берлусконі про чотирирічне ув'язнення

Екс-глави МВС і поліції Республіки Сербської засуджені до 22 років ув'язнення

Forbes склав список 10 найбільших фінансових аферистів світу

Колишнього камердинера Папи римського засудили до 1,5 років в'язниці за крадіжку документів