UA / RU
Підтримати ZN.ua

Слідчий комітет РФ підтвердив: пасажирський Ан-148 вибухнув після падіння на землю

У Міждержавному авіаційному комітеті повідомили про те, що Україна візьме участь в розслідуванні авіакатастрофи.

Пасажирський літак Ан-148, який впав у Підмосков'ї у неділю, 11 лютого, на момент падіння був цілим, без загоряння. Лайнер вибухнув вже після падіння, заявили у Головному управлінні з розслідування особливо важливих справ Слідчого комітету Росії.

У рамках розслідування авіакатастрофи слідчі проводять обшук і виїмку документів в офісі компанії "Саратовські авіалінії", якій належав Ан-148.

"В аеропортах проведені виїмки документації із обслуговування та технічного огляду повітряного судна, а також щодо медичного огляду членів екіпажу", - підкреслили в російському Слідкомі.

Також в рамках розслідування вилучені зразки палива, файли радіообміну диспетчерів і командира екіпажу Ан-148, файли системи спостереження за літаком на землі та в повітрі й електронні записи показників радара. Вилучені матеріали відправлять на судово-криміналістичні експертизи.

"Поки на місці події вдалося виявити лише параметричний самописець. Пошуки мовного самописця тривають. Зміст записів самописців дозволить експертам МАК (Міждержавного авіаційного комітету – ред.) детально відновити історію польоту і встановити причину аварії", - підкреслили в СК РФ.

Під час слідства будуть перевірені всі версії аварії, слідчі перевірять діяльність авіакомпанії, технічний стан літака, рівень професійної підготовки пілотів і факти проходження ними необхідного навчання.

Крім того Міждержавним авіаційним комітетом створена комісія з розслідування катастрофи літака. До складу комісії увійшли льотна, інженерно-технічна і адміністративні підкомісії, а також групи метеозабезпечення та УВС.

У розслідуванні авіакатастрофи в Підмосков'ї також візьмуть участь представники України.

"Повідомлення про катастрофу направлено в Україну – державу-розробник літака. Україна призначила Уповноваженого представника та його радників для участі в розслідуванні в рамках Додатка 13 до Чиказької конвенції (Конвенції про міжнародну цивільну авіацію – ред.)", - йдеться у повідомленні на сайт МАК.

Основна увага комісією приділена пошуку бортових самописців та ідентифікації уцілілих уламків літака. Знайдений на місці аварії параметричний самописець буде доставлений у лабораторію МАКу для оцінки стану та розшифровки.

Раніше повідомлялося про те, що, незважаючи на зовнішні пошкодження, інформація на ньому не постраждала.

Читайте також: Катастрофа Ан-148 у РФ: знайдено другий "чорний ящик"

Як повідомлялося раніше, 11 лютого в районі села Степанівське Раменського району Московської області після вильоту з аеропорту "Домодєво" розбився пасажирський літак Ан-148 "Саратовських авіаліній", який слідував за маршрутом "Москва-Орськ". На борту літака перебувала 71 людина: 65 пасажирів і шість членів екіпажу.

Більшість загиблих – жителі Оренбурзької області. За попередньою інформацією, серед пасажирів були двоє громадян іноземних держав, зокрема громадянин Швейцарії. За даними консульської служби, громадян України на борту літака не було.

Серед причин катастрофи називалися погані погодні умови, несправність у повітрі, людський фактор, теракт і зіткнення з гелікоптером "Пошти Росії". Однак інформація про зіткнення з гелікоптером не підтвердилася.

Пізніше в оперативному штабі повідомили про те, що внаслідок удару літака об землю здетонували баки з пальним.

Слідчий комітет РФ почав розслідування за статтею про порушення правил експлуатації повітряного транспорту.

Детальніше про катастрофу Ан-148 читайте в матеріалі DT.UA "Аварія Ан-148: що відомо про авіакатастрофу в Підмосков'ї".